Normaal gesproken heeft ieder dorp zijn eigen gymvereniging, maar die tijden lijken voorbij. Er is een tekort aan gymdocenten in de regio. Daardoor kunnen bepaalde gymlessen nu al niet meer worden aangeboden in verschillende dorpen.
“Het is een regelrechte ramp”, zegt voorzitter Ans Hegen van Gymvereniging Sleen. “Er zijn zoveel aanmeldingen, maar geen docenten.”
Volgens Hegen is peuter- en kleutergym de basis voor iedere sport. “Het is goed voor de motoriek, kinderen leren angsten overwinnen en leren spelen met andere kinderen”, zegt de voorzitter. “Het zou een ramp zijn als dit onderdeel niet meer aangeboden kan worden.”
(Tekst gaat verder onder video.)
Hegen kwam achter het tekort aan gymdocenten doordat de vaste gymjuf van de vereniging aangaf te willen stoppen. Er werd een vacature geplaatst, maar daar kwam geen reactie op. Wel meldden zich vijf andere gymverenigingen uit de regio met hetzelfde probleem.
De vereniging uit Sleen klopte aan bij gemeente Coevorden voor hulp. Samen met de buurtsportcoach en de gymverenigingen GVC'87 uit Barger-Compascuum, Unido Emmer-Compascuum, Dol Olympia Nieuw-Amsterdam/Veenoord, NDEO Nieuw-Dordrecht, Gym- en Dansvereniging Dalen, ASG uit Geesbrug en Gymvereniging Sleen hebben ze een plan gemaakt.
In plaats van verschillende vacatures uit te zetten van elk een paar uur, is er een gezamenlijke vacature uitgezet voor een fulltime baan voor een trainer. Hierdoor hopen de verenigingen wel een trainer aan te kunnen trekken voor de regio Zuidoost-Drenthe.
Tot nu toe is daar nog niet veel respons op gekomen.
Alieke Wijnholds is beleidsadviseur Leefstijl en Bewegen bij gemeente Coevorden, zij is niet verbaasd over het trainertekort. “Wij krijgen ook signalen van andere verenigingen uit de regio. Bijvoorbeeld van zwemverenigingen, maar er zijn ook te weinig scheidsrechters,” vertelt Wijnholds.
Als verklaring geeft Wijnholds dat de verenigingen moeite hebben om voldoende leden binnen te houden, vooral in de dorpen. Daarbij komt dat er meerdere verenigingen zijn in een dorp en zij daardoor uit dezelfde vijver vissen.
Volgens Wijnholds speelt dit probleem niet alleen in Zuidoost-Drenthe, maar waarschijnlijk in heel Nederland. Samen met de gemeenten en binnen het eigen Sport- en Preventieakkoord is de gemeente Coevorden bezig om te bedenken hoe zij het verenigingsleven ook in de toekomst op peil kunnen houden.
Zelf ziet de beleidsadviseur mogelijkheden in samenwerkingen tussen verenigingen binnen een dorp of stad, om op die manier het aantal trainers, vrijwilligers en leden op peil te houden.