Je kunt door de steigers nauwelijks meer De Breehof zien. Maar nog een paar maandjes te gaan en de grootschalige verbouwing van deze voormalige daklozenopvang in Nieuw-Amsterdam zit er op. Pandeigenaar Het Leger des Heils gaat de ruimte, voorheen goed voor vijftig opvangplekken, omzetten naar 32 ruimere appartementen voor mensen met een langdurige zorgbehoefte.
De eerste inwoners zijn rond november welkom.
Al sinds het einde van de jaren tachtig werd het gebouw, voorheen een zorgcentrum voor ouderen, gebruikt als opvang.
Regiomanager Renate Harkema van het Leger des Heils heeft nog een deel van die geschiedenis zelf meegemaakt. "Ik ben hier ruim twintig jaar geleden begonnen als groepsleider. Dus ik bewaar veel herinneringen aan dit pand." Het is dan ook toepasselijk dat zij nu dit project overziet.
In de zomer van 2020 verhuisde de daklozenopvang van De Breehof naar het voormalige postsorteercentrum aan de Weerdingerstraat in Emmen. Voor het op de schop doen van dat pand, investeerde het Leger des Heils een bedrag van vier miljoen euro. Het was vervolgens even de vraag wat er met De Breehof moest gebeuren.
Het Leger des Heils hakte daar vorig jaar de knoop over door. Harkema: "De mensen die we hier straks willen huisvesten, hebben langdurige zorg nodig." Het gaat onder meer om personen met een verstandelijke beperking." De nieuwe bewoners krijgen op de locatie 24-uurs begeleiding.
De nieuwe kamers worden, zoals gezegd, groter en voorzien van eigen sanitair en een keuken. In de oude situatie moesten bewoners bijvoorbeeld voor het douchen naar aparte ruimtes. Straks voldoet alles dus weer aan de moderne maatstaven.
De verbouw, die begin dit jaar van start ging, loopt volgens schema, aldus Harkema. "Zoals het nu lijkt wordt alles eind september opgeleverd. Na het inrichten kunnen we, als alles volgens plan verloopt, in november verhuizen."
Tot dit jaar was er sprake van een bijzondere erfpachtconstructie wat betreft De Breehof. Hoewel het Leger des Heils de eigenaar was van het pand, was de grond in handen van de gemeente. Inmiddels heeft eerstgenoemde het perceel waar het gebouw op staat over kunnen nemen. "Op die manier vervalt het pand niet aan de gemeente op het moment dat de pachtconstructie verloopt", licht Harkema toe.
Omwonenden zijn inmiddels ook op de hoogte gebracht van alle plannen. "We willen het vertrouwde buurtoverleg ook weer opstarten op het moment dat we deze locatie gaan betrekken."