Podcast: de ontwikkeling van het Coevorder kasteel in vogelvlucht

In de podcast Van Koevoorde Tot Ganzenstad staat de geschiedenis van de vestingstad centraal. Foto: ZO!34

In samenwerking met gemeente-archivaris Henk Mepschen, maakt Paula Keizer vanuit streekomroep ZO!34 de podcast Van Koevoorde tot Ganzenstad. Aan het woord zijn historici, archeologen en deskundigen, kortom: iedereen die kan vertellen over de geschiedenis van de prachtige gemeente die zich ook dit jaar nog Culturele Gemeente van Drenthe mag noemen.

“Elke woensdag ga ik met een gepakte koffer op pad. Niet met kleding of toiletspullen, maar met opname-apparatuur. Op zoek naar de geschiedenis van de gemeente Coevorden.”

Motte bij de voorde

Op de dag dat de Drentse vlag 75 jaar bestaat, is het tijd voor een nieuwe podcastaflevering over het meest iconische deel op die vlag: het kasteel van Coevorden. Het lijkt haast vanzelfsprekend te worden, maar ook deze aflevering moeten we beginnen bij de voorde. Want daar ontstond een beveiligde plek, een verhoging om de omgeving goed te kunnen overzien. Er werd een gracht uitgegraven en dat zand werd op een bult gegooid, wat een motte werd genoemd. Daar bovenop werd een houten toren gebouwd, dat het eerste kasteel van Coevorden werd. Later in de negentiende eeuw raakte het kasteel in verval en tot aan 1972 had het kasteel in Coevorden zelfs geen toren meer.

Kasteel

In de jaren die daarop volgden werd de toren regelmatig aangepast. Het hout werd vervangen, er werden delen van steen gemaakt en er kwamen steeds meer gebouwen bij. Zo ontstond het kasteel van Coevorden. Vrijwilliger Alexander Moes van het Stedelijk Museum Coevorden neemt ons letterlijk mee het kasteel in om de geschiedenis te vertellen, ook amateur-historicus Ger Kleis uit Geesbrug vertelt over de ontwikkeling van het hart van Coevorden. En tot slot is ook jonkheer Wolter van Coeverden te gast in de podcast, zijn voorvaderen waren de heren van Coevorden en bewoonden dus het kasteel.

Ga je mee de geschiedenis in van het kasteel van Coevorden? Luister de derde aflevering van de podcast Van Koevoorde Tot Ganzenstad en ervaar de ontwikkeling van het kasteel in vogelvlucht!

Vanaf zaterdag 8 januari komt om de week op zaterdag een nieuwe aflevering uit van de podcast Van Koevoorde tot Ganzenstad. Luisteren kan via je podcast-app, via zo34.nl/vankoevoordetotganzenstad of om de week in ZO! Op Zaterdag tussen 10.00u en 12.00u op ZO!34.