Podcast: Van Koevoorde Tot Ganzenstad

In samenwerking met gemeente-archivaris Henk Mepschen, maken vrijwilligers Paula Keizer en Melissa Luisman vanuit streekomroep ZO!34 de podcast Van Koevoorde tot Ganzenstad. Aan het woord zijn historici, archeologen, ervaringsdeskundigen, kortom: iedereen die kan vertellen over de geschiedenis van de prachtige gemeente die zich ook dit jaar nog Culturele Gemeente van Drenthe mag noemen.

Afleveringen
 • #5 - De Slag Bij Ane - Deel 2
  In de vorige aflevering werd de geschiedenis van de Slag bij Ane verteld. Maar een ding is nog altijd onzeker: waar is die slag precies geweest? Een zoektocht die naar verschillende plekken leidt en je doet afvragen of we de Slag bij Ane niet een andere naam moeten geven...
 • #4 - De Slag Bij Ane - Deel 1
  Ken jij de Slag bij Ane? Belangrijk voor de Drentse geschiedenis en ook een erg grote slag, maar bij geschiedenis op school vaak niet behandeld. Zelfs niet in Drenthe. Maar hoe zit het met die Slag bij Ane? Wat gebeurde er toen? En welk belangrijke persoon vond er zijn einde?
 • #3 - Het Kasteel
  Ga je mee de geschiedenis in van het kasteel van Coevorden? Wat begon als een houten toren op een bult, resulteerde in één van de meest iconische gebouwen van onze provincie die zelfs pronkt op de Drentse vlag. Luister de derde aflevering van de podcast Van Koevoorde Tot Ganzenstad en ervaar de ontwikkeling van het kasteel in vogelvlucht!
 • #2 - De Stadsrechten
  In de tweede aflevering start een speurtocht naar de stadsrechten van Coevorden. Want tussen het ontstaan van de voorde, wat je hoorde in eerste aflevering, en de wording van Coevorden als stad, zitten nog heel wat stappen. Onder meer de stap stadsrechten. En die stadsrechten, daar is nogal wat mee aan de hand. Weet jij hoe oud ze zijn? Wie heeft ze gegeven? En wat hielden ze in? Ga mee in de speurtocht naar het mysterie achter de stadsrechten van Coevorden in deze tweede aflevering.
 • #1 - De Voorde
  De eerste aflevering van Van Koevoorde tot Ganzenstad, begint uiteraard bij het begin: het ontstaan van Coevorden. Waarom is de plek hier ooit gevestigd? En waar is dat precies begonnen? De naam Coevorden komt namelijk van de term koevoorde, wat een doorwaardbare plaats is die in dit geval blijkbaar voor koeien werd gebruikt. Het is aannemelijk dat die plek het begin is van de plaats die we nu kennen als Ganzenstad. In de eerste aflevering staat de jacht naar de locatie van die voorde centraal.