In samenwerking met gemeente-archivaris Henk Mepschen, maakt Paula Keizer vanuit streekomroep ZO!34 de podcast Van Koevoorde tot Ganzenstad. Aan het woord zijn historici, archeologen en deskundigen, kortom: iedereen die kan vertellen over de geschiedenis van de prachtige gemeente die zich ook dit jaar nog Culturele Gemeente van Drenthe mag noemen.
“Elke woensdag ga ik met een gepakte koffer op pad. Niet met kleding of toiletspullen, maar met opname-apparatuur. Op zoek naar de geschiedenis van de gemeente Coevorden.”
De eerste aflevering van Van Koevoorde tot Ganzenstad, begint uiteraard bij het begin: het ontstaan van Coevorden. Waarom is de plek hier ooit gevestigd? En waar is dat precies begonnen? De naam Coevorden komt namelijk van de term koevoorde, wat een doorwaardbare plaats is die in dit geval blijkbaar voor koeien werd gebruikt. Het is aannemelijk dat die plek het begin is van de plaats die we nu kennen als Ganzenstad. In de eerste aflevering staat de jacht naar de locatie van die voorde centraal.
Aan het woord zijn de archeologen die zelf onderzoek deden naar Coevorden en het ontstaan van de stad, en ontelbare vondsten deden van meer dan duizend jaar oud. Zoals Ko Lenting, die in 2008 en 2009 onderzoek deed naar de vestinggracht. Daar werden ruim 36.000 voorwerpen opgegraven: spijkers, kanonskogels, bijlen, botten, menselijke skeletresten en nog veel meer.
In de podcastaflevering vertelt hij onder meer op welke plekken hij zoal verwacht dat de voorde zou kunnen zijn geweest. Ook archeoloog Hans van Westing komt aan het woord, hij deed een aantal jaren na Lenting onderzoek in Coevorden. Ook hij zal zijn pijlen richten op een mogelijke locatie van de voorde.
Maar waar plaatsen zij de voorde? En kan dat kloppen, of blijft het toch gissen? Je hoort het allemaal in de eerste aflevering van Van Koevoorde Tot Ganzenstad.
Vanaf zaterdag 8 januari komt om de week op zaterdag een nieuwe aflevering uit van de podcast Van Koevoorde tot Ganzenstad. Luisteren kan via je podcast-app, via zo34.nl/vankoevoordetotganzenstad of om de week in ZO! Op Zaterdag tussen 10.00u en 12.00u op ZO!34.