Geopark de Hondsrug heeft weer een nieuwe wandelroute toegevoegd aan haar rijke wandelroutenetwerk: de Sleenerzandroute. Gids Gerrit Lamberts van Staatsbosbeheer begeleidt wandelaars op deze nieuwe route langs hunebedden, zandvlaktes en grafheuvels.
Volgens Lamberts biedt het Sleenerzand een uniek kijkje in de Drentse geschiedenis. Hij vertelt er dan ook graag over: “ Toen de eerste mensen zich hier vestigden, was Drenthe nog een zandvlakte. Pas in de twintigste eeuw heeft men bomen geplant om van te kunnen leven. Dus Drenthe is nog niet heel lang zo bosrijk als we het nu kennen”, vertelt Gerrit Lamberts, gids van Staatsbosbeheer.
(Tekst gaat verder onder het filmpje)
De geschiedenis van het Sleenerzand is rijk. Archeologen vonden grafheuvels uit de bronstijd ‘Celtic fields’ (prehistorische akkertjes) uit de ijzertijd en een hunebed uit de steentijd. Een gedeelte van de route gaat over hunebed ‘De Papeloze Kerk’, met een deksteen van 25.000 kilo. Het volk die dit bouwde, leefde 3500 jaar geleden in Drenthe. Zij worden ‘Trechterbekers’ genoemd, naar de vorm van het aardewerk dat zij maakten.
“Bijzonder is ook de Galgenberg, waarin 3.500 jaar geleden de hoofdman van het Sleenerzand werd begraven. Rond zijn grafheuvel werd een palenkrans opgericht ten teken dat de dode met rust gelaten moest worden”, vertelt Lamberts.
Deze tocht is 2,5 kilometer en daarom geschikt voor het hele gezin volgens Lamberts. De wandelexcursie vindt plaats op 28 juli en 4 augustus. De wandeling start om 10.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Vanwege de corona maatregelen kunnen er slechts 15 deelnemers mee. Vooraf online aanmelden is daarom noodzakelijk via www.staatsbosbeheer.nl/sleenerzand.