Nanoah Struik organiseert expositie over genderidentiteit

EMMEN - De X-positie zonder ti(e)tel. Zo heet de expositie die 14 en 15 september te zien is in het Centrum Beeldende Kunst Emmen. De expositie, of X-positie, wordt gevuld met voorwerpen over de genderidentiteit van de 19-jarige Nanoah Struik uit Emmen.

Zie ook: Nanoah uit Emmen is straks de tweede Nederlander met een X als geslacht

Bijna een jaar geleden gaf ze een feest als afscheid van haar borsten. Nanoah is namelijk non-binair, wat betekent dat ze zowel geen man als vrouw is, maar van allebei een beetje. Om die reden heeft ze zeven maanden geleden een borstverwijderende operatie gehad. Destijds beloofde ze een tweede deel van het feest en dat heeft de vorm van expositie gekregen.

"Het zijn een heleboel mooie foto's van mijn lijf, maar ook objecten zoals ingegipste borsten", vertelt Nanoah aan ZO!34. "Foto's van voor mijn borstverwijderende operatie, maar ook van daarna. Foto's die gemaakt zijn voor magazines en voor de kranten en daarbij ook krantenartikelen waar ik in heb gestaan en tijdschriftartikelen. Alles wat met mijn gender te maken heeft, dat kun je zien in de tweedaagse expositie."

Zie ook: Derde aflevering van Ik Val Op met Nanoah Struik

"Er is zoveel leuk materiaal wat ik met iedereen wil delen. Ook om een beetje het Drentse volk kennis te laten maken met andere genderidentiteiten dan man en vrouw", vertelt ze verder. Iets wat broodnodig is, want nog steeds krijgt ze haatdragende reacties over haar gender. Toen ze een X op haar paspoort kreeg, brak op Facebook de discussie los. "Nu komt het wat dichterbij met alle foto's en objecten, dat leek ons een passend iets."

'Iedereen is welkom'

De tentoonstelling De X-positie zonder ti(e)tel wordt op 14 september om 13.00 uur geopend in het Centrum Beeldende Kunst Emmen en is tot 16.00 uur de volgende dag te bekijken. "Iedereen mag komen kijken! Bij de opening om 13.00 uur zal ik een praatje doen en daarna gaan we gezellig met zijn allen een klein feestje maken."

*Officieel in het Nederlands worden non-binairen aangesproken met hen/hun of die/diens. Alleen is dat in Nederland nog niet zo gebruikelijk, daarom wordt vaak nog hij/hem of zij/haar gebruikt.

Nanoah vertelde over haar X-positie in het programma ZO! Op Zaterdag. Het interview is vanaf 0:11:31 te beluisteren.

Foto: GB Photography