Nanoah uit Emmen is straks de tweede Nederlander met een X als geslacht

27 juli 2019 11:24

EMMEN - Goed nieuws voor de 19-jarige Nanoah uit Emmen. Over drie maanden staat ze niet langer als vrouw geregistreerd, maar zal haar geslacht in documenten verwerkt worden als een X.

Nanoah werd geboren als vrouw, maar identificeert zichzelf als non-binair. Dat betekent dat ze geen man is en geen vrouw, maar van allebei een beetje. Alleen in Nederland zijn daar wettelijk nog geen opties voor, zoals dat voor transmannen en - vrouwen wel is.

Goed geregeld voor transmannen- en vrouwen

Als je als vrouw wordt geboren maar je identificeert als man, of net andersom, dan ben je transgender. Bij het lichamelijk veranderen van geslacht is het mogelijk een medisch traject in te gaan. Voor mensen in dat traject is het wettelijk mogen om voor een relatief laag bedrag je geslacht en naam te laten aanpassen in documenten en je geboorteregisteren.

Voor non-binairen is dat niet zo. In Nederland is qua geslacht de keuze tussen man en vrouw, maar een X is niet gebruikelijk. Maar één iemand staat met een X als geslacht geregistreerd. Dat gaat om een intersekspersoon, die geboren is met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. Nanoah zal over drie maanden de tweede Nederlander zijn met een X als geslacht. "Dan ben ik de tweede Nederlander ever met een X op mijn documenten. En de eerste niet-intersekse persoon. Hoe sick!", reageert ze in haar Facebookpost.

Uitdaging volbracht?

Maar volgens Nanoah is het spel nog niet uitgespeeld. "Ik ben benieuwd wat voor moeilijkheden mij dit verder gaat brengen", vertelt ze. "Bijvoorbeeld het reizen met een andere gendermarker dan dat de wereld gewend is. Überhaupt een vliegticket kopen, als je per sé uit 'mevrouw' of 'meneer' moet kiezen. Maar ondanks de moeiljkheden die ze voorziet blijft ze postiief: "We gaan er achter komen en eens moet de eerste keer zijn!"

*Officieel in het Nederlands worden non-binairen aangesproken met hen/hun of die/diens. Alleen is dat in Nederland nog niet zo gebruikelijk, daarom wordt vaak nog hij/hem of zij/haar gebruikt.

Nanoah vertelt haar verhaal in de derde aflevering van Ik Val Op.