Motie terugkeergarantie voor Schoonoorders aangenomen: 'Gebrek aan zelfreflectie'

Sloop huizen Schoonoord. Foto: ZO!34 / René Posthuma / Vincent Corjanus

PvdA Coevorden, BBC2014 en CDA willen dat de raad geen besluiten meer neemt over de sloop van de woningen Schoonoord totdat de terugkeergarantie en de garantie voor een wisselwoning is gegeven. De drie partijen dienden tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond een gezamenlijke motie in. Deze motie werd aangenomen.

De partijen willen dat Woonservice een terugkeergarantie geeft aan de inwoners van Schoonoord, en dat de Schoonoorders ook wisselwoningen of vergelijkbare oplossingen vinden in Schoonoord of in de directe nabijheid van het dorp.

Duidelijkheid

Zo vindt de PvdA dat de signalen van de bewoners duidelijk zijn: ''De manier waarop, de onduidelijkheid van de plannen, de druk om nu al te tekenen en de onzekerheid voor de toekomst raakt hen diep. Een hechte gemeenschap wordt uit elkaar getrokken'', aldus de partij op sociale media.

Wat zijn de plannen precies? Lees het hier

In gesprek gaan

PvdA wil het college de opdracht meegeven om met Woonservice te gaan praten: ''En dat ze maar eens met garanties voor de bewoners moeten komen, anders kunnen wij als raad geen besluiten nemen'', aldus Gilbert Mulder (PvdA)

Er zijn volgens de gemeente Coevorden meerdere bestuurlijke overleggen geweest tussen de gemeente en Woonservice. ''Daarin heeft de wethouder aangedrongen op het afgeven van een terugkeergarantie. We zijn nog in gesprek'', legt een woordvoerder van de gemeente uit in een reactie aan ZO!34.

'Gebrek aan zelfreflectie'

CDA-fractievoorzitter Sandra Katerberg-Loman spreekt over 'een kille brief in de bus'. De fractievoorzitter mist vooral de zelfreflectie van de bestuurders: ''Het is vreselijk dat er agressie wordt geuit. De bestuurders moeten nagaan wat ze anders hadden kunnen doen. Dit had voorkomen kunnen worden'', zegt Katerberg-Loman in een reactie aan ZO!34.

'Geen geniep masterplan'

Volgens wethouder Steven Stegen is inderdaad niet alle communicatie goed gegaan: ''Er is echter geen sprake van een geniep masterplan.'' Volgens de wethouder 'gaan er verschillende aantallen over de vloer.' Stegen maakte tijdens de gemeenteraad een rekensom: ''Er worden 69 huurwoningen gesloopt, er worden er 46 teruggebouwd, daarnaast worden er 45 koopwoningen toegevoegd. Dat is het plaatje zoals het er op dit moment ligt. De jongeren in het dorp gaven ons namelijk aan dat ze willen kopen.

Nieuwe brief

Meerdere Schoonoorders kregen op dinsdagmiddag opnieuw een brief van Woonservice, inclusief ruwe schetsen van de plannen. In de brief staat onder andere dat Woonservice samen met de Schoonoorders gaat zoeken naar een andere woning. 'Wanneer u in Schoonoord wilt blijven wonen dan kan dat.' Verdere details worden nog niet vrijgegeven. 'Om dit goed voor te bereiden, hebben we meer tijd nodig', aldus Woonservice in de brief.

'Waardeloos'

Karin Snippe las de brief vol afschuw: ''Waardeloos. Ze kunnen nooit die belofte waarmaken dat iedereen in het dorp blijft die wil blijven. Hoeveel tijd krijgen we dan? Want dat vermelden ze niet.'' Snippe woont ruim 34 jaar in haar woning aan de straat Zetveld. Ook Mulder, van BBC 2014, wierp een blik op de brief: ''Ik werd er niet vrolijk van.''

De wethouder kijkt anders tegen deze brief aan: ''Dan lees ik toch wat dingen over de richting die wij op willen samen met Woonservice. Dat is hartstikke mooi. Dat is wat wij met elkaar willen doen.''

Wethouder Steven Stegen reageert op de motie. Foto: ZO!34 / Vincent Corjanus

Zondebok

BBC-raadslid Henk Mulder wil graag concrete plannen op tafel: ''We hebben nog geen plannen gezien. De communicatie van Woonservice slaat helemaal nergens op. De inwoners die wij hebben gesproken zijn boos en gefrusteerd. Ze zien Dorpsbelang als zondebok, terwijl dat Woonservice is'', zegt Mulder (BBC2014) tegen ZO!34. De partij spreekt over 'een motie die wij eigenlijk niet in willen dienen'. Afgelopen weekend stapte het bestuur van Dorpsbelang Schoonoord op na intimidatie en een doodsbedreiging. ''We hebben elkaar nodig in deze wereld. Je kunt altijd fatsoenlijk met elkaar praten, maar schelden of slaan of iets dergelijks hoort niet en doen we niet. We blijven van elkaar af'', zegt Gilbert Mulder (PvdA) in zijn bijdrage.

De vrijwilligers van Dorpsbelangen zijn volgens Jerry Stoker (PAC) de dupe van deze situatie. ''Ze gaan met de hoge heren in gesprek. En dan gaat het los. De frustratie wordt gericht op de mensen die het meest zichtbaar zijn, ze worden de kop-van-jut. Het dorp kent alleen maar verliezers.''

Burgemeester Renze Bergsma blikte bij de opening van de vergadering even kort terug op de situatie in Schoonoord: ''De gemoederen zijn hoog opgelopen, dat is begrijpelijk. Bedreigingen en intimidaties zijn onacceptabel.''

Flexwoningen

De partij vindt het een goed plan om flexwoningen te bouwen in Schoonoord, iets wat eerder ook al in Coevorden is gedaan. ''Het zou ook moeten kunnen in Schoonoord. Volgens ons is de Brammertstraat een uitstekende locatie'', aldus Mulder (BBC2014).

'Motie gaat niet ver genoeg'

De VVD steunt de motie, de partij vindt namelijk dat de beslissingen met de betrokken inwoners moeten worden genomen. De plannen moeten niet doorgaan voordat ze voor iedereen in Schoonoord acceptabel zijn'', aldus Floris Vulto van de VVD. Jerry Stoker van PAC vindt dat de motie gaat eigenlijk niet ver genoeg en dient daarom een eigen motie in: ''We nemen het college kwalijk dat ze onvoldoende opkomen voor de inwoners. Bouw eerst nieuwe woningen voordat je oude gaat afbreken.'' De partij wil dat het college bij de prestatieafspraken met woningcorporaties afspraken maakt over de gevolgen van de plannen voor de inwoners, zodat iedere bewoner terug kan keren naar de 'eigen' sociale huurwoning.

De wethouder wil gaan kijken welke mensen wel en welke mensen niet willen blijven wonen in Schoonoord: ''We kunnen pas echt de puzzel leggen wanneer alle gesprekken met de Schoonoorder zijn gevoerd.'' Het college 'omarmt' volgens Stegen de motie van de drie partijen. De motie van PAC niet, op een punt na: ''We willen de schade die in het dorp is aangericht gaan helen.''

'Voorzichtig positief gevoel'

Bewoners uit Schoonoord zijn blij met deze motie: ''Wat mooi dat de plaatselijke politiek ons geweldig gaat helpen'', zegt de 79-jarige Gerard Weima. Nathalie Brader vindt het een een goede zaak dat er geluisterd wordt naar de Schoonoorder door de partijen: ''Het geeft je wel een voorzichtig positief gevoel.''