Schoonoord ziet er over een aantal jaar misschien wel heel anders uit. Als het aan de plannen van de gemeente en Woonservice Drenthe ligt, worden er 34 sociale huurwoningen gesloopt. Er komen 13 sociale huurwoningen en 14 koopwoningen voor in de plaats. De huidige bewoners kunnen dus niet allemaal terugkeren naar dezelfde plek, omdat er minder sociale huurwoningen voor terugkomen.
Woonservice zelf spreekt van herstructurering van de buurt. De woningen aan de Stikkerstraat en Stortstraat worden verbeterd en duurzamer. De woningen aan de Loetestraat, Legerstraat, Zetveld en de Ringstraat zijn volgens Woonservice verouderd en daarom worden ze gesloopt.
Onlangs viel er een brief op de deurmat bij de bewoners met meer informatie over de plannen. In de brief stond ook een verzoek om voor 20 maart te tekenen om akkoord te gaan met de sloop van het huis. Gerard Weima (79) bewoont een sociale huurwoning aan de Loetestraat. De brief kwam voor hem zeer onverwacht: ''Ik was kwaad en ben thuis in tranen uitgebarsten.'' De afgelopen weken slaapt Weima zeer slecht, ook heeft hij inmiddels medicatie gekregen van de dokter om meer tot rust te komen.
Ook in het zuiden van het dorp gaan volgens de plannen meerdere huizen tegen de vlakte. Van de 37 woningen die gesloopt worden, komen er 30 tot 32 voor terug. Enige tijd geleden kregen ook deze bewoners een brief van Woonservice. Ze krijgen 18 maanden de tijd om de huizen schoon op te leveren. De woningen worden volgens Woonservice vervangen door energiezuinige rijtjeshuizen.
Weima woont al 58 jaar in zijn huis en is ook niet van plan om er weg te gaan: ''Ik ga niet weg. Ze moeten mij er uit dragen, dit huis betekent alles voor me.'' De Schoonoorder besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en zette een handtekeningenactie op. Inmiddels heeft hij de eerste 350 krabbels al binnen. ''Mensen leven enorm met ons mee. Dit kan echt niet.''
Karin Snippe was ook in tranen toen ze de brief van Woonservice ontving: ''Ik moest heel hard huilen. Uiteindelijk ben ik naar de buren gelopen. Ook zij schrokken heel erg.'' Snippe woont al 34 jaar in haar woning aan de straat Zetveld. Ze bezocht de bijeenkomst om antwoorden op haar vragen te krijgen: ''We hebben totaal geen idee. Je wordt zo in het ongewisse gehouden.'' Snippe heeft de afgelopen weken veel nachtmerries: ''Dit is mijn plekje. Ik wil hier blijven.''
''We gaan de verouderde woningen vervangen door nieuwe energiezuinige woningen'', aldus de Woonservice op haar website. In het voorjaar wordt er een schets gepresenteerd aan de buurt. Binnenkort opent Woonservice een inloopwoning aan de Ringstraat 18, voor eventuele vragen.
De Loetestraat in Schoonoord. Foto ZO!34 / Vincent Corjanus
Dorpsbelangen Schoonoord begrijpt de impact op de betrokken bewoners van het herstructureringsproject. ''Verandering in de woonomgeving is ingrijpend, en wij leven mee met iedereen die hierdoor geraakt wordt'', schrijven ze in een verklaring. Ook noemen ze het tekort aan sociale huurwoningen voor starters en senioren in het dorp: ‘’De huidige plannen van de woonstichting, waarbij een deel van de gesloopte sociale huurwoningen wordt teruggebouwd, roepen begrijpelijkerwijs vragen en zorgen op.‘’ Wel kijkt Dorpsbelangen naar het grotere geheel. Er worden namelijk uiteindelijk 30 tot 40 woningen toegevoegd aan het woningaanbod in Schoonoord: ''Wij blijven in gesprek met de woonstichting en de gemeente om ervoor te zorgen dat er een goede balans komt tussen sociale huur, starterswoningen en andere betaalbare woonvormen.''
''We zijn kritisch op de gang van zaken'', zegt CDA Coevorden tegen ZO!34. De partij heeft schriftelijke vragen ingediend bij het college over de woningen in Schoonoord. ''Wij gaan vragen of de plannen van de woonservice kunnen worden opgeschort, tot het grotere plan ook in de raad is geweest'', aldus fractievoorzitter Sandra Katerberg-Loman.
In april wordt er een avond geprikt waarop de plannen voor Schoonoord worden gepresenteerd.
Reactie Woonservice: ''We snappen dat de bewoners geschrokken zijn. Daar hebben we dan ook alle begrip voor. We gaan graag individueel met iedereen in gesprek om te kijken naar hun woonwensen. We staan voor betaalbare goede woningen, dat is een uitdaging in deze tijd. De woningen zijn verouderd, we moeten ze slopen, er is weinig alternatief. We moeten zoveel meer investeren door de woningen te renoveren, waardoor behouden niet rendabel is. Wanneer mensen niet tekenen, is dat niet gunstig voor de mensen zelf. Ze krijgen dan geen urgentieverklaring. Het zou jammer zijn als ze dat niet doen. We willen in gesprek gaan over waar ze willen wonen, of ze willen blijven in Schoonoord. Want nu doet zich een mogelijkheid voor om in aanmerking te komen voor een locatie die normaal gesproken lastiger is. Het is afhankelijk van het aanbod op dat moment.''