Gerard Weima uit Schoonoord heeft 1.055 handtekeningen opgehaald met zijn actie tegen de sloop van woningen in Schoonoord. De 79-jarige Weima woont in een van de huizen die volgens plannen van de gemeente en Woonservice gesloopt moet worden.
Weima bewoont een sociale huurwoning aan de Loetestraat. De brief met het nieuws van de sloop kwam voor hem zeer onverwacht: ''Ik was kwaad en ben thuis in tranen uitgebarsten.'' De Schoonoorder besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en zette een handtekeningenactie op. Hij is blij met het succes van zijn actie: ''Ik vind het geweldig dat er zoveel mensen hebben getekend. Dit doet me onwijs goed.''
Als het aan de plannen van de gemeente en Woonservice Drenthe ligt, worden er in Schoonoord-Noord 34 sociale huurwoningen gesloopt. Er komen 13 sociale huurwoningen en 14 koopwoningen voor in de plaats. De huidige bewoners kunnen dus niet allemaal terugkeren naar dezelfde plek, omdat er minder sociale huurwoningen voor terugkomen.
Ook in het zuiden van het dorp gaan meerdere huizen tegen de vlakte. Van de 37 woningen die gesloopt worden, komen er 30 tot 32 voor terug. Enige tijd geleden kregen ook deze bewoners een brief van Woonservice. Ze krijgen 18 maanden de tijd om de huizen schoon op te leveren. De woningen worden volgens de plannen vervangen door energiezuinige rijtjeshuizen.
Momenteel liggen er handtekeningenlijsten voor Schoonoord-Zuid in de winkels van het dorp. ''We gaan deze lijst combineren en de krachten bundelen'', legt Weima uit.
“*Lees ook: Plannen voor sloop huizen in Schoonoord: 'Ik moest heel hard huilen'*”
In een eerdere reactie aan ZO!34 liet Woonservice weten dat zij de emoties van de bewoners goed kunnen begrijpen: ''De woningen zijn verouderd, we moeten ze slopen, er is weinig alternatief. We moeten zoveel meer investeren om de woningen te renoveren, waardoor behouden niet rendabel is'', aldus een woordvoerder.