Wethouder maakt excuses voor Oranjedorp: 'Maar te goeder trouw gehandeld'

René van der Weide tijdens het debat over Oranjedorp Foto: RTV Drenthe / Rien Kort

Wethouder René van der Weide heeft vanavond zijn excuses aangeboden voor het onvoldoende inlichten van de raad rondom de bouw van een distributiecentrum bij Oranjedorp. "Er is veel gebeurd en in dit dossier is veel niet goed gegaan. De wijze van communiceren was fout. Daar moet ik mijn verontschuldigingen voor aanbieden", zei de wethouder op het verzoek om tekst en uitleg.

Een aantal fracties vroeg een spoeddebat aan naar aanleiding van een podcast van onderzoeksprogramma Zembla. Volgens hun onderzoek heeft de gemeente tegen de regels in groen licht gegeven voor de bouw van een distributiecentrum op de plek waar zich bijzondere bodemschatten bevonden.

Meerdere partijen wilden tekst en uitleg. Waarbij de pijlen vooral gericht waren op Van der Weide, die veel met dit dossier te maken heeft gehad.

Te goeder trouw

Het distributiecentrum is inmiddels in aanbouw en staat op Bedrijvenpark A37, pal naast Oranjedorp. Het park werd aangelegd in de jaren tachtig. De grond werd daarbij vergraven. Tussen 2000 en 2004 volgden de aanleg van wegen, riolering en andere ondergrondse infrastructuur, vertelde Van der Weide. Veel van archeologische waarde kon er dus niet meer zijn in de bodem, was de overtuiging.

Achteraf is dat een foute aanname geweest, zei Van der Weide. "Maar er is te goeder trouw gehandeld. Er is niet bewust een poging gedaan om wet- en regelgeving te overtreden", benadrukte hij.

Drie uur

De vergunning voor de ontwikkelaar werd midden maart vorig jaar verleend. Omwonenden tekenden protest aan. De komst van de kolos (14 meter hoog, 400 meter lang) op nog geen 80 meter van hun erven zagen zij als aantasting van hun woongenot. In de bezwaren werden kritische vragen gesteld over het archeologisch onderzoek.

Van der Weide: "Wij hebben de vergunning toen ook doorgelicht wat betreft archeologie." De gemeente besefte zich toen dat ze de fout waren ingegaan. Conclusie van dat onderzoek was dat er mogelijk waardevolle zaken in de bodem zaten. En dat nog meer onderzoek nodig was."

Vervolgens heeft het college er alles aan gedaan om de vergunningsaanvraag te herstellen wat betreft de archeologische voorwaarden. Van der Weide: "Er was dus geen opzet in het spel om daar niets mee te doen", reageerde hij daarmee op een van de bevindingen van Zembla.

Onherroepelijk

De wethouder benadrukt dat de vergunning op dat moment al is vergeven en niet meer ingetrokken kon worden. Wel is tot het najaar geprobeerd om de vergunning te repareren. "Dat is onze intentie geweest." De reden dat het niet gelukt is, komt doordat de bezwaarmakers in september hun bezwaren in hebben getrokken, voegde hij eraan toe. Destijds kwam aan het licht dat de ontwikkelaar omwonenden afkocht.

Maar met het wegvallen van de bezwaren werd de vergunning onherroepelijk. Ondanks alles zegt Van der Weide dat de plank goed is misgeslagen over de wijze van communiceren richting de raad. De brief die hij vorig jaar oktober naar de raad stuurde over de stand van zaken is te summier geweest, erkent hij. Het woord 'excuses' rolt hem daarbij meerdere malen van de tong.

Antwoord schuldig blijven

Vanuit de raad wordt vooral door Hart voor Emmen en D66 sceptisch gereageerd op de verontschuldigingen van Van der Weide. "U wist eind mei al dat er meer onderzoek moest plaatsvinden. Tot het intrekken van de bezwaren had u twaalf weken de tijd om iets te zeggen", bracht Robart de Jonge (Hart voor Emmen) in.

Volgens hem stond in de beheersverordening uit 2015 al vermeld dat er sprake was van een hoge archeologische waarde in het gebied. "Vervolgens worden regels niet toegepast door een aanname. Dat voelt niet goed."

Joey Koops (D66) vroeg zich af of de raad ooit deze uitleg had gekregen als Zembla er niet was geweest. "Wanneer had u ons dan geïnformeerd?" Een goede vraag, reageerde de wethouder. "Daar moet ik u het antwoord schuldig op blijven."

Moties

Samen met GroenLinks en SP dienden de fracties daarop een motie van wantrouwen in tegen wethouder Van der Weide, waarmee om zijn aftreden wordt gevraagd. Maar die vindt geen meerderheid. Het CDA, de VVD, de ChristenUnie en 50Plus dienen een motie van treurnis in tegen het gehele college.

De volledige oppositie kregen ze daarin mee, maar coalitiepartijen Wakker Emmen en PvdA stemden tegen. Met een belofte tot verbetering onder aan de streep.

Door: Rien Kort

Dit is een artikel van