Emmenaar opent gemengde boksschool: 'Voor iedereen, met en zonder beperking'

De nieuwe locatie van Different Sport in Klijndijk. Foto: Google Maps

Lichaam en geest. Ze gaan hand in hand. Ben je gezond en fit, dan voel je je doorgaans ook fijner. Dat is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Een lichamelijke beperking kan een flinke belemmering vormen voor de geestelijke gezondheid. Ruben Figaroa uit Emmen heeft daarvoor een oplossing: “Ik besloot een boksschool te beginnen voor minder validen én gezonde mensen bij elkaar.”

Nu nog in Emmen, maar aan het eind van deze maand hoopt Figaroa met zijn ‘Different Sport’ intrek te nemen in de oude basisschool in Klijndijk. “Het idee ontstond door mijn dochter Mila. Ze heeft een medische aandoening in haar heup en enkel. Na een jaar bij het ziekenhuis te hebben gelopen, zijn we nog niet achter de oorzaak”, zegt hij.

De situatie van zijn dochter verslechterde, waardoor ze steeds slechter ging lopen. Vaak moet ze gebruik maken van een rolstoel. “Ze heeft weinig energie en krijgt weinig beweging. Toen heb ik haar in de rolstoel gezet en handschoenen aangetrokken en zijn we gaan boksen. Ik zag dat ze daar energie van kreeg en dat ze voelde dat ze ertoe deed”, staat Figaroa stil bij het ontstaan van zijn boksschool.

Burn-out

In 2017 kreeg de Emmenaar te maken met een burn-out. “Mijn hoofd zat vol en ik was gestresst. Dat onderdrukte ik in het begin door te gaan drinken, maar ik besefte me dat dit niet de goede oplossing was. Op advies van mijn psycholoog ben ik gaan kickboksen”, klinkt het openhartig.

Dat bleek de oplossing te zijn. Figaroa kreeg zichzelf weer op de rit. “k voelde me daarna zo lekker en leeg in mijn hoofd. Sindsdien ben ik nooit meer gestopt met kickboksen. Daarom ben ik ervan overtuigd dat hetgeen ik nu aanbied echt helpt. Ik spreek uit ervaring. Na een uur boksen is je hoofd echt leeg. Dan ga je zonder stress naar huis.”

Parkinson

De nieuwbakken kickbokser besloot dan ook om cursussen te gaan volgen. Op die manier kon hij anderen geven wat hem zelf geholpen heeft. Met verschillende diploma’s tot gevolg. Waaronder stress- en burn-out coaching. Daar bij zit sinds een tijdje ook een bevoegdheid voor het geven van parkinsonboksen.

“Bij Parkinson is het van belang dat mensen dubbeltaken krijgen”, legt Figaroa uit. “Dat is een combinatie van fysieke en cognitieve taken. Dus ik laat ze op een bokszak slaan en ondertussen moeten ze nadenken door bijvoorbeeld een rekensom op te lossen. Bij Parkinson zie je dan vaak dat ze stoppen met het boksen om de som op te lossen, maar door het te trainen, kunnen ze doorgaan met slaan en de som maken.”

Daarbij behandelt Figaroa iedere cliënt op een afgemeten manier. “Want iedere Parkinsonpatiënt is anders. De een is verder in het traject dan de ander. Men denkt vaak alleen aan trillen, maar mensen kunnen meestal nog goed sporten. Je kunt de ziekte niet stoppen, wel vertragen en dat is dankbaar om aan bij te dragen.”

Kinderen

In de toekomst hoopt de Emmenaar zich ook meer toe te kunnen leggen op kinderen die aan zelfverzekerdheid hebben ingeboet. Daarvoor gebruikt hij de zogeheten ‘agogische’ methode. Een kind dat bijvoorbeeld gepest wordt op school, wordt door coaching en boksen gemotiveerder en zelfverzekerder. “Dan denkt het, ‘ach laat ze maar pesten, ik red me wel’. Zelfvertrouwen kweken, is het”, aldus Figaroa.

De methode is ook geschikt voor kinderen met overgewicht of die lijden onder een scheiding van de ouders. “Het is een groeiend probleem in de maatschappij, kinderen die kampen met zo’n onderliggend lijden. Dat moeten we goed in de gaten houden met elkaar”, zegt hij. Daarom is de boksdocent in overleg met scholen en buurt- en combicoaches. Zo kunnen op termijn meer kinderen geholpen worden.

Maar eerst is het zaak de nieuwe boksschool in Klijndijk af te maken. Een exacte openingsdatum heeft hij nog niet, maar begin oktober moeten de deuren van Different Sport in Klijndijk uiterlijk geopend zijn.