Gouden Pijl strikt wereldtopper: Marianne Vos rijdt voor de winst

De 37-jarige Vos gaat voor haar derde goud in de Gouden Pijl. Foto: Gouden Pijl

Wielerlegende Marianne Vos (37) rijdt opnieuw de Gouden Pijl in Emmen. Op zondag 28 juli zal zij de traditionele post-Tour-klassieker in Drenthe voor de vijfde keer rijden. Ze won het criterium in 2012 en 2013.

Volgens de organisatie van de Gouden Pijl is Marianne Vos 'de allerbeste wielrenster die Nederland ooit gekend heeft met een erelijst waarop aansprekende prestaties staan in maar liefst drie disciplines'.

"In haar eerste jaar bij de profs (2006) was Vos al wereldkampioene in het veld en op de weg. Ze zou daar later twee gouden WK-medailles op de weg bijdoen en is inmiddels maar liefst acht keer gehuldigd als wereldkampioene in het veld. Ook is ze olympisch kampioene op de baan (2008) en op de weg (2012) geworden", schrijft de organisatie.

Wereldtop

Vos werd in 2021 nog tweede op het wereldkampioenschap wielrennen. Ook zal ze later deze maand de Tour du Femme, de Tour de France voor vrouwen, rijden. Daarna strijkt ze tijdelijk neer in Emmen, waarna ze naar de Olympische Spelen in Parijs vertrekt.

De Visma I Lease a Bike rijdster is niet de enige wereldtopper die Emmen aandoet. Ook Europees kampioene Mischa Bredewold rijdt de klassieker in Emmen. Bij de mannenkoers verschijnt onder andere Tibor del Grosso aan de start. De 20-jarige beloftenwereldkampioen van het veldrijden rijdt zijn eerste Gouden Pijl.