Wint 16-jarige Ruben van Klinken landelijke Amateurscheidsrechter van het Jaar verkiezing?

Jury (vlnr) Marc van Erven, Sjoerd Mossou, Bas Nijhuis en Franca Overtoom. graphic: KNVB

Amateurscheidsrechter Ruben van Klinken (16) uit Nieuw-Weerdinge is doorgedrongen tot de eindfase van de landelijke Amateurscheidsrechter van het Jaar verkiezing 2023. Ruben vertegenwoordigt samen met Harm Klaassen (15) uit Assen de provincie Drenthe. Dit maakt de KNVB zojuist bekend. Na een spannende stem fase ontvingen deze scheidsrechters de meeste stemmen van alle genomineerden uit de provincie in de categorie KNVB scheidsrechter of verenigingsscheidsrechter.

Van de twaalf provincie winnaars per categorie gaan uiteindelijk vier scheidsrechters door naar de halve finale. De halve finalisten krijgen een waarnemer van de KNVB op bezoek, die de scheidsrechters ook in de praktijk beoordeelt op kunde en vaardigheden op het gebied van fairplay.

Vrouwelijke scheidsrechters

Ter bevordering van het aantal vrouwelijke scheidsrechters zijn er voor het eerst ook twee categorieën voor vrouwelijke scheidsrechters opgenomen in de verkiezing. “Uit 8 verschillende provincies hebben we tientallen aanmeldingen ontvangen.” zegt jurylid en assistent-scheidsrechter Franca Overtoom, “Het is mooi om te zien dat er ook vrouwelijke scheidsrechter zijn die zich tijdens deze editie hebben aangemeld voor de verkiezing en we hopen dat dit aantal de komende jaren toeneemt. Ook voor vrouwen met een droom om te fluiten is het belangrijk om deze na te jagen!”

Dag van de FairPlay

De officiële ontknoping van de verkiezing vindt plaats op 6 januari op de KNVB Campus in Zeist tijdens de Dag van de FairPlay. Dan worden de finalisten aan de tand gevoeld door de vakjury bestaande uit assistent-scheidsrechter betaald voetbal Franca Overtoom, scheidsrechter betaald voetbal Bas Nijhuis, CEO ARAG Nederland Marc van Ervenen voetbal journalist, columnist en schrijver Sjoerd Mossou. Zij kiezen de winnaars uit de 3 categorieën; KNVB- scheidsrechter, verenigings-scheidsrechter en talent van het jaar.

“Met deze verkiezing vragen wij aandacht voor amateurscheidsrechters en het belang van FairPlay op de Nederlandse voetbalvelden, verklaart jurylid en scheidsrechter Bas Nijhuis, “Op de Dag van de FairPlay komt dit alles samen. Wij zetten én de winnaars in het zonnetje én willen het talent bij de amateurscheidsrechters naar het volgende niveau te brengen aan de hand van relevante thema’s zoals leiderschap, mentale fitheid en looplijntechnieken die tijdens deze vakinhoudelijke dag worden besproken.”