Podcast: Van Aap tot Zebra

In de podcast wordt je bijgepraat over het laatste nieuws rondom Wildlands in Emmen. Daarnaast leer je in verschillende rubrieken meer over dieren en planten.

Afleveringen
 • E36 - Ezels verhuizen is een piece of cake
  Geboorte en dood liggen helaas dicht bij elkaar. Zo moesten de verzorgers afscheid nemen van giraffe Hidaya maar verwelkomden ze ook een Defassa waterbokje. Daarnaast mochten de aapjes in de apenruïne voor het eerst het losloopgebied verkennen en dan merk je toch wie het brutaalst is.
 • E35 - Liefde in de nijlpaardenpoel
  Er hangt liefde in de lucht! De nijlpaard dames hebben sinds kort gezelschap gekregen van een mannetje en de dames laten deze man niet links liggen! Ook krijgt het park een nieuwe directeur en hebben we het over een heel onopvallend insect.
 • E34 - Thematiseren kun je leren
  In deze aflevering praten we met Jamie Heskamp over de thematisering in het park en de verbouwing van het Dogondorp. Welke materialen kun je wel en niet gebruiken in een dierenverblijf? En hoe bouw je een Afrikaans dorpje zo authentiek mogelijk na?
 • E33 - Olifantentinder
  In deze aflevering is Lisa Schurman te gast. Ze is olifantenverzorger in het park en weet dus alles van deze dikhuiden. We hebben het onder andere over de 'spa behandelingen' die de olifanten krijgen in het park en leren alles over de verschillen tussen de Afrikaanse en Aziatische olifant. Ook leren we de familie olifanten in Wildlands nog beter kennen.
 • E32 - Een heuse 'Nijlpaal' in het park.
  Het weer wordt steeds beter en dat betekend dat de diva's van het park, de nijlpaarden ook weer naar buiten gaan. Verder zijn er bijzondere dieren aan het opgroeien in het park, vierde Mauk zijn 5e verjaardag en komen we erachter hoe lang de tong van een giraf nou echt is.
 • E31 - Kleintjes krijgen een snor
  De lente is nu echt begonnen, maar dat maakt voor de vogels in Wildlands eigenlijk niet echt uit. In Rimbula worden het hele jaar door eieren gelegd al zijn er ook vogels die wel tot het voorjaar wachten of die zelfs meerdere broedperiodes per jaar hebben. Daarnaast is de eerste impala van het seizoen geboren en beginnen de eerste tekenen van de snorretjes van de keizertamarins zichtbaar te worden.
 • E30 - Olifanten op het boevenpad
  Leeuwenman Jafar heeft Wildlands verlaten en dat roept bijzonder gedrag bij de vrouwtjesleeuwen op! De babyshower van Nagarr is achter de rug en vooral de jonge bezoekers daar kwamen met vele vragen voor de olifantenverzorgers. Ook bespreken we het onderzoek wat een van de haaien moest ondergaan en komen we erachter dat de Bruine Rat verrassende eigenschappen heeft!
 • E29 - Naakte molratten zijn goede acteurs
  Olifantenkalfje Nagarr is alweer 1 maand oud. Hoe gaat het nu met de kleine draak? Ook voelen de keizertamarins zich goed op hun gemak in Emmen. Nog geen jaar na hun aankomst is daar al sprake van gezinsuitbreiding. En worden die kleintjes met of zonder snor geboren? Daarnaast bespreken we uitgebreid de manier van jagen van de schuttersvis en hoe groot is het ei van een nandoe eigenlijk?
 • E28 - De kleine draak is geboren
  Eindelijk is hij er! Nagarr, de zoon van olifant Swe zin, is geboren! We vertellen je alles over de bevalling en nemen je mee langs de eerste mijlpalen in het leven van de kleine spruit. Ook krijgt de noordzeekrab eindelijk de aandacht die hij verdient. Want het beestje vertoont hetzelfde gedrag als Jozef en Maria...
 • E27 - Doodshoofdaapjes zijn echte klojootjes
  Dierenarts Job is te gast! Hij heeft misschien de wel de baan die het meest tot de verbeelding spreekt als je het over een dierentuin hebt. Hoe behandel je een olifant met kiespijn? Zijn alle dieren in het park echt bang voor hem? En hoe opereer je een vis?
 • E26 - Als er voedsel ingaat, moet het er ook weer uit
  De tienjarenvisie van het park is uitgezet. Dit gaat gepaard met het vertrek van Erik, die met een gerust hart het park gaat verlaten. Ook bespreken we wat we op de korte termijn in het park gaan zien aan veranderingen en bespreken we een heel stekelig beestje.
 • E25 - Ongeduldig het nieuwe jaar in
  WildNights is in volle gang! Tijdens deze avondopenstelling zijn er bijzondere prairiehondjes te zien. Swe Zin loopt op het einde van haar zwangerschap. Wanneer kunnen we het kleintje nou verwachten? En worden de dieren in het park eigenlijk ook gevaccineerd?
 • E24 - Henkie gaat waarschijnlijk nog veel vaker op avontuur!
  De laatste van het jaar alweer! We blikken vooruit op Wildnights, vieren twee geboortes en bespreken het nieuwe binnenverblijf van de stinkdieren. Dierenverzorgster Maartje schreef een boek over Henkie de prairiehond, maar waar komt die naam toch vandaan?
 • E23 - Dierenverzorgers geven zich bloot
  De tijd vliegt, WildNights staat alweer bijna voor de deur. Hanneke geeft ons een update over de voorbereidingen. Er zwemmen nieuwe vissen in het Nortica aquarium, een bijzonder plant staat in bloei en hoe komt de Picasso Doktersvis nou aan zijn bijzondere naam?
 • E22 - Acht graden verschil en niemand die het merkt!
  Goed nieuws van de financiële afdeling van het park! Er is vorig jaar winst gemaakt! Daarvoor zijn wat besparingen doorgevoerd, waaronder het verlagen van de temperatuur in de grote kas. Ook zijn er weer nieuwe bewoners in het park gearriveerd en hebben we een broodje aap over de bever!
 • E21 - Het studentenhuis wordt ingewijd
  Limpopo is verhuisd naar Beekse Bergen en in Wildlands zijn de drie jonge nieuwe neushoornmannetjes gearriveerd! Ook de eerste kennismaking heeft al plaatsgevonden. Wat voor ‘studententijd’ gaan de drie tegemoet? Daarnaast worden er al wat plannen voor WildNights onthuld en is er een vraag van een luisteraar over de winterslaap.
 • E20 - Jonge pubers gaan voor opschudding zorgen
  De neushoornpopulatie in het park gaat binnenkort veranderen. Het park gaat onderdak bieden aan jonge mannetjes, die wel eens voor een gezellige drukte op de savanne kunnen gaan zorgen. Daarnaast een zwangerschapsupdate uit de olifantenstal, meer koi’s op het Mondiala plein en welke soort ‘olifant’ is minder opvallend dan zijn grote naamgenoot in het park?
 • E19 - Een langverwachte avond keert terug...
  We praten nog even na over de opening van het Mondiala Plein en Hanneke heeft een spannende primeur voor ons! Daarnaast hebben we het over zwemmende dieren en zetten we een vogel in het zonnetje met een bijzondere naam.
 • E18 - En we noemen het: het Mondiala Plein!
  Een extra aflevering waarin we aanwezig waren bij de opening van het nieuwe plein in het park. Je hoort het verhaal achter de prachtige apenruine, komt erachter wat de favoriete plek van burgemeester van Emmen, Eric van Oosterhout, in het park is en we nemen je mee door het nieuwe gebied.
 • E17 - Het blijven wilde dieren
  Helaas begint deze aflevering met het trieste nieuws dat leeuwin Tia is overleden. Maar gelukkig zijn er ook vrolijkere berichten te melden, we kunnen weer beschuit met muisjes smeren, het verliefde bever koppel maakt kans op een bijzonder prijs en we kunnen ons dan eindelijk op gaan maken voor de opening van nieuwe plein en de apen ruïne.
 • E16 - Wat je van ijsberen leren kan!
  Alles over educatie in het park! Wie ontwerpt en maakt die leuke bordjes die bij de verblijven staan? Wisselen dierenparken onderling tips uit over de verzorging van de beesten? En waarom is een fokprogramma zo belangrijk? Je hoort het allemaal van Roy, hij is hoofd educatie en werkt al vele jaren in het park. Daarnaast verteld hij ook over het belang van educatie voor het behoud van diersoorten zowel in parken als in het wild.
 • E15 - Gesjans op de leeuwenberg
  Ook de keizertamarins zijn inmiddels gearriveerd in het park en de leeuwen maken langzaamaan kennis met de nieuwe man. Het zal waarschijnlijk niet lang meer duren voordat we Jafar ook kunnen gaan bekijken! Daarnaast beantwoorden we een vraag met een luchtje en zetten we een beestje met een bijzondere naam in het zonnetje!
 • E14 - Een nieuwe kroonprins is gearriveerd
  Veel verhuisnieuws deze aflevering. Onder andere Jafar de leeuw kwam aan het park en ook de eerste aapjes voor het nieuwe apenverblijf zijn inmiddels in Emmen. Ook wordt er ook in de bouwvak hard doorgewerkt aan het nieuwe verblijf en kun je sinds kort op een spannende plek in het park op de foto!
 • Decorateurs niet voeren a.u.b.
  Een bijzondere aflevering deze keer, vanuit het park! We namen een kijkje op de bouwplaatsen van het nieuwe apenverblijf en beleven de VR experience waarmee je nu al door het nieuwe verblijf kan lopen. Ook spreken we een van de decorateurs die op dit moment aan het verblijf werkt.
 • E12 - Zelfs de vrouwtjes hebben een snor!
  We krijgen eindelijk te horen welke drie soorten aapjes nog dit jaar in het park komen wonen. Daarnaast werd er weer een primeur gehaald met een geboorte in het park en loopt de schildpad als rode draad door de podcast heen. En die bijzondere bomen en planten in het park haal je natuurlijk niet bij het tuincentrum op de hoek. Maar waar koop je ze dan wel?
 • E11 - Een bijzondere gestreepte stamboom
  Er blijven maar kleine zebraatjes bijkomen in het park. De derde van dit jaar is onlangs geboren. Zo breid de stamboom van de zebra’s niet alleen uit, hij wordt ook elke keer een stukje ingewikkelder. We proberen het je uit te leggen in deze nieuwe aflevering. Verder bespreken we de voortgang van het nieuwe apenverblijf, de ontruiming van de kas en waarom heeft Hanneke de galajurk uit de kast gehaald?
 • E10 - Vogelspinnen zijn geen charmeurs
  Een aflevering met een lach en een traan. Met dubbele geboortes, gestreepte geboorte en een bevalling met een zwarte rand. Daarnaast bespreken we de minst favoriete diersoort van Hanneke, wordt er op nog een plek in het park gebouwd en horen we wat er allemaal bij komt kijken voordat er een nieuwe diersoort in het park komt wonen.
 • E09 - Komt een olifant bij de tandarts
  Het lijkt wel het begin van een mop, maar afgelopen week moest Manoa er echt aan geloven. De olifant moest naar de tandarts om een zenuw te laten behandelen. Daarnaast werd de ijskiosk op het welkomstplein geopend en worden de contouren van het nieuwe apenverblijf op het plein steeds beter zichtbaar. Verder een verhuizing, opnieuw beschuit met muisjes en doen de otters echt alles samen? Je hoort het in deze aflevering!
 • E08 - Emancipatie bij leeuwen is ver te zoeken
  Het park heeft een nieuwe aanwinst en dat is deze keer geen leeuw of bijzondere plant maar een A.I.S.A de serveer robot! Verder is er een nieuw systeem geïnstalleerd waardoor het park park nog veiliger wordt, zien we de eerste kleine prairiehondjes boven de grond en giraffe Polepole vierde haar eerste verjaardag. En leeuwen hebben nog een lange weg te gaan als het op emancipatie aankomt. Hoe dat precies zit en alles wat je nog niet wist over de zee-egel hoor je in deze nieuwe aflevering.
 • E07 - Vlinders kweken is een hele poppenkast
  Een speciale aflevering deze keer, helemaal in het teken van het dier waar Emmen bekend om staat: de vlinder! Verzorger Randy Hartmann vertelt ons alles over deze bijzondere beestjes. Daarnaast is Hanneke natuurlijk ook gewoon aanwezig om de laatste nieuwtjes door te nemen. Zo stonden de ijsberen in de belangstelling, omdat zij zich prachtig hadden uitgedost voor Koningsdag.
 • E06 - Een visje mayo voor de ijsberen
  Het voorjaar hangt in de lucht! Dat betekend dat de liefde in de lucht hangt in het park en er weer een hoop jonge dieren geboren worden. Daarnaast houden we de verbouwing van het plein bij de ingang goed in de gaten, komen we erachter waarom de kamelen eruit zien alsof ze door de shredder zijn gehaald en horen we welke dieren elke dag eten alsof ze in een vijfsterrenrestaurant zitten.
 • E05 - De leeuwenkoning is niet meer
  De emoties wisselen elkaar in deze aflevering in rap tempo af. Verdrietig nieuws rondom de leeuwenfamilie, blijdschap rondom de goede jaarcijfers en liefde in het nieuwe beververblijf. Daarnaast zetten we een dier in het zonnetje die eigenlijk bijna nooit daglicht ziet en gaan we op zoek naar meer informatie over een vis in de vorm van een aubergine die luisteraar Ineke spotte in een van de aquaria.
 • E04 - Nijlpaarden zijn echte diva’s
  Het zonnige weer zorgde ervoor dat giraffenjong Subira haar eerst stapjes op de Savanne kon zetten, de nijlpaarden weer naar buiten konden en de doodshoofdaapjes weer los kunnen gaan op de touwen in de open lucht. Ook is er een leuke prijsvraag voor kinderen uit de bovenbouw van de basisschool, waarmee ze kans maken om als eerste de nieuwe escaperoom van het park uit te proberen. En door aanpassingen kan de ene diersoort lekker droog staan bij nat weer, maar de olifanten worden juist natter door een verandering aan hun leefomgeving. Hoe dit precies zit?
 • E03 - Verjaardagstaart met 30 kaarsjes
  In deze aflevering opnieuw beschuit met muisjes, een bijzondere verjaardagstaart en verhuisberichten. Daarnaast is het zoeken geblazen naar een goed gecamoufleerde varaan en waarom ontsnappen de loslopende doodshoofdaapjes eigenlijk niet?
 • E02 - Lichtpuntje in de storm
  In deze aflevering alles over de pasgeboren zebra, de gevolgen van storm Dudley, Eunice en Franklin en de heropening van Artic One. Daarnaast staat een bijzondere kip in de spotlights en kom je erachter welk dierenparkdier al het langste in Emmen woont!
 • E01 - De Drentse beversoap
  Met in deze aflevering alles over de verbouwing van het kompasplein, de beversoap die zich in het park afspeelt en de Backstage tour. Daarnaast zetten we hele bijzondere onderwaterdiertjes in het zonnetje en leren we hoe het laatst overduidelijk werd dat de ijsberen in het park uit Duitsland komen. Heb jij een vraag over de dieren in het park, de dieetkeuken, de werkzaamheden van de dierenarts of iets anders wat met het park te maken heeft? Stuur je vraag dan naar vanaaptotzebra@zo34.nl en wie weet behandelen we hem in de podcast.