Op 26 februari 1945 begon Willy Berends-Vroegop aan haar lange tocht van Rotterdam naar Coevorden. Ze ontloopt letterlijk de hongersnood, want ze gaat te voet. Ze moet vluchten om haar kinderen in leven te kunnen houden. Dat is dit jaar 75 jaar geleden. Om die reden maakte Marjolein Meijering een podcast over de barre tocht: Van Rotterdam naar Coevorden. Niet zomaar, want Willy Berends-Vroegop is de oma van Meijering. Zij zorgde ervoor dat het gezin aankwam in Coevorden en Meijering daar geboren werd. Elf dagen Van 26 februari tot 8 maart liep ze, samen met twee andere vrouwen en hun kinderen. Elf dagen lang. Voor al die dagen maakte Marjolein Meijering een aflevering van de podcast, waarin per aflevering van ongeveer tien minuten de tocht van die dag wordt omschreven. Daarnaast maakte ze twee extra afleveringen van de podcast: een proloog en een extra aflevering op 29 februari omdat 1945 geen schrikkeljaar was. Over de tocht schreef Marjolein ook een boek, die online verkrijgbaar is.
-
Aflevering 12 - "Een klein klungeltien van een knientien"
Het gezelschap komt in deze laatste aflevering eindelijk aan in Coevorden, bij de schoonouders van Marjoleins oma. Die zien hun kleindochter dan voor het eerst. Ze worden hartelijk ontvangen aan de Van Heutszsingel in Coevorden. De dames uit Rotterdam moeten ook nog terug. En Marjoleins opa is nog niet in Coevorden.
-
Aflevering 11 - "Het leek wel alsof we niet zo ver meer konden lopen"
Alles gaat langzamer. De energie is op bij de drie dames. Ze willen in één keer van Dalfsen naar Coevorden lopen, maar of dat lukt?
-
Aflevering 10 - "Het wordt donker, en we moeten erover"
Drie keer is scheepsrecht in deze aflevering - letterlijk. Jans, Atie en Marjoleins oma Willy wagen een ultieme poging over de IJssel. En hoe is het eigenlijk met haar opa, die nog steeds ondergedoken zit in Rotterdam?
-
Aflevering 9 - "Ze zullen af en toe wel vreselijk gehuild hebben"
Na eerdere pogingen, wordt er een nieuw plan gesmeed om over de IJssel te komen. Ook kom je meer te weten over de toenmalige verloofde van Atie Kalkman. En Marjolein vertelt wat meer over het ontstaan van het boekje van haar oma, waar ze de podcast en haar boek op gebaseerd heeft. Zonder dat boekje was het niet gelukt om een boek te schrijven of deze podcast te maken.
-
Aflevering 8 - "Ze hadden gedacht dat het ons wel zou lukken"
De drie dames doen twee pogingen om over de IJssel te komen, met behulp van de pastoor van Hattemerbroek en door omkoping.
En in 2020 gaat Marjolein op bezoek bij Jos van Loon, de oudste zoon van Atie Kalkman, om te horen wat zijn moeder over de tocht vertelde.
-
Aflevering 7 - "Het spannendste moest nog komen"
De stoet trekt verder van Nunspeet naar Hattem. In die laatste plaats heeft Marjoleins opa familie waar ze een beetje op verhaal kunnen komen. Ook heeft Marjolein contact met Jos van Loon, de oudste zoon van Atie Kalkman.
-
Aflevering 6 - "Ze wilde altijd wel graag iemand helpen"
De reis gaat verder van Putten naar Nunspeet. Dit is een uitzonderlijk goede dag wat het eten betreft: brood, soep én hutspot. De dag eindigt helaas minder goed in Nunspeet.
En in 2020 gaat Marjolein op bezoek bij Piet Kok, de zoon van Jans Kok-Kalkman, één van de vrouwen die mee zijn gegaan met de oma van Marjolein op haar tocht naar Coevorden.
-
Aflevering 5 - "Je klopte maar overal aan"
Marjoleins oma vervolgt haar reis van Hoevelaken naar Putten. Dit doen ze niet over de grote weg, want dat is veel te gevaarlijk vanwege beschietingen van de Engelsen. Door het vermijden van de weg lopen ze veel vertraging op en komen ze 's avonds in de problemen als ze niet via het Rode Kruis een slaapplek gaan zoeken.
Ondertussen heeft Marjolein eindelijk een aanknopingspunt gevonden in haar zoektocht naar de familie van Jans Kok-Kalkman en Atie Kalkman, de twee zussen die mijn oma bijstaan in de tocht.
-
Bonusaflevering - "Ze kon heel emotioneel zijn"
Het jaar 2020 was, in tegenstelling tot 1945, een schrikkeljaar. Daarom was er in de tocht van Marjoleins oma een extra dag: 29 februari. In deze bonusaflevering heeft Marjolein het met haar ooms en tantes en haar vader over de zakelijkheid waarmee haar oma de dingen opschreef. En over het geloof.
-
Aflevering 4 - "Je deelde alles met elkaar"
In deze aflevering lopen Marjoleins oma, Jans en Atie met de twee kleine kinderen van De Bilt naar Hoevelaken. In Hoevelaken komen ze op de deel van een boerderij terecht, waar ze boven de koeien mogen slapen. Marjoleins oom Jan, toen nog een kind van anderhalf jaar, vindt dat prachtig.
De opa van Marjolein is ondertussen nog steeds in Rotterdam, ondergedoken. Hij slaapt afwisselend thuis op de vliering of bij onbekenden van 'de ondergrondse'.
-
Aflevering 3 - "We voelden ons net bedelaars"
De reis van Marjoleins oma wordt vervolgt van Oudewater naar De Bilt, waar ze wederom via de Rode Kruis-post naar een Rooms-Katholiek gezin worden verwezen.
Ook leer je meer over Coevorden in de Tweede Wereldoorlog en de heldendaden die de Coevordense familie Heijs, familie van Marjoleins oma, heeft verricht. En Marjolein zoekt verder naar de twee vrouwen die met oma zijn meegelopen.
-
Aflevering 2 - "Je liep alle dagen maar"
Marjoleins oma loopt van Rotterdam naar Oudewater. Via de plaatselijke Rode Kruis-post wordt ze ondergebracht bij een Rooms-Katholiek gezin.
-
Aflevering 1 - "Ze gaat je onder de handen dood"
In deze proloog-aflevering maak je kennis met de hoofdpersonen en kom je meer te weten over waarom de oma van Marjolein van Rotterdam naar Coevorden is gelopen.