Waar heb ik recht op na een hondenbeet?

Foto: Pixabay
Ondernemend Dit is een commerciële partnerbijdrage

Jaarlijks worden er 150.000 mensen gebeten door een hond. Hieraan kunt vervelend letsel overhouden. Maar wie is er nu aansprakelijk voor uw letselschade als u door de hondenbeet gewond raakt? En welke schadeposten maken deel uit van uw schadevergoeding? U leest het in deze blog.

Letselschade door een hondenbeet

U loopt in het park als een hond op u afrent en in uw been bijt. Of de hond van de buren is aan het spelen met de kinderen als hij uit speelsheid uw kind bijt. Een hondenbeet kan gevaarlijk zijn. Ten eerste omdat u hieraan een infectie op kunt lopen. U heeft dan een injectie nodig om te voorkomen dat u ziek wordt door de hondenbeet.

Helaas kan een hondenbeet ook leiden tot ernstig en zelfs blijvend letsel. Veel voorkomend letsel als gevolg van een hondenbeet bestaat uit:

    Bijtwonden

    Spierletsel en zenuwletsel

    Littekens

    Amputatie van ledematen

U kunt aan een hondenbeet dus serieus letsel overhouden welk letsel ook tot schade kan lijden. Er wordt dan gesproken van letselschade. Bijvoorbeeld inkomensschade, medische kosten of reiskosten. U kunt hiervoor een letselschade bureau inschakelen. Deze verhalen dan uw letselschade. Maar op wie kunt u letselschade verhalen en waaruit bestaat een letselschade vergoeding dan?

Wie is aansprakelijk voor een hondenbeet?

Om letselschade te kunnen verhalen na een hondenbeet, is het nodig om te weten wie er aansprakelijk is voor de hondenbeet. Het antwoord vinden wij in de wet. Het wetsartikel dat gaat over aansprakelijkheid voor dieren is artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Dit wetsartikel luidt:

“De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”

Het is dus de bezitter van de hond die u aansprakelijk kunt stellen voor de letselschade die u als gevolg van de hondenbeet opgelopen heeft. Aansprakelijk stellen doet u door middel van een aansprakelijkstelling. Hierin staat wat u is overkomen en waarom u vindt dat de hondenbezitter aansprakelijk is voor de letselschade die u lijdt. Ook het letsel en de letselschade staan in de aansprakelijkstelling.

Van belang is dat de aansprakelijkstelling naar de bezitter van de hond wordt verzonden. Er is namelijk geen verplichte verzekering voor hondenbezitters. Dit is anders dan bij een verkeersongeluk waarbij u vaak rechtstreeks de verzekeraar van de aansprakelijke persoon aansprakelijk kunt stellen. Dit is belangrijk omdat niet iedereen verzekerd is tegen aansprakelijkheid voor dieren. Is er geen verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid, dan dient de bezitter van het dier zelf de letselschade te vergoeden. Vaak is dit echter financieel niet mogelijk en blijft u met de schade zitten.

Overigens betreft de aansprakelijkheid voor dieren een risico aansprakelijkheid. Dit houdt in dat de bezitter van de hond altijd aansprakelijk is, ook al kan hij er niks aan doen dat u gebeten wordt. Het betreft namelijk een risico aansprakelijkheid. Dus ook als de hond keurig aan de lijn zat maar u bijt is de hondenbezitter aansprakelijk voor uw letselschade.

Ondernemend Dit is een commerciële partnerbijdrage