Hoe zit het met de aansprakelijkheid voor dieren?

Foto: Pixabay
Ondernemend Dit is een commerciële partnerbijdrage

In Nederland leven ruim 1.5 miljoen honden en houden mensen in totaal 2,6 miljoen katten. Daarnaast telt Nederland ook bijna 500.000 ruiters en 450.000 paarden. Wij hebben in Nederland dus veel huisdieren. Leuk, maar het levert ook gevaren op. Want wat nu als u door een hond gebeten wordt of een trap van een paard krijgt? Wie is er dan aansprakelijk voor de letselschade die u als gevolg van dit schade evenement lijdt? Welke schade wordt er in dit geval betaalt en hoe verhaal je een letselschade vergoeding eigenlijk?

Letselschade door een hondenbeet

Wist u dat er jaarlijks 150.000 mensen gebeten door een hond worden? Vaak gaat het om een oppervlakkige hondenbeet, maar ook serieus letsel door een beet van een hond komt regelmatig voor.

Bent u door een hond gebeten, dan is de kans groot dat u hieraan letsel overhoudt. Ten eerste kan er een infectie optreden. Soms is het dan ook noodzakelijk dat hiervoor een injectie gegeven wordt. Gebeurt dit niet, dan kan er ernstige gezondheidsschade ontstaan.

Een hondenbeet kan naast een infectie ook leiden tot ernstig letsel. Veel voorkomend letsel als gevolg vaneen hondenbeet bestaat uit:

    Spierschade

    Zenuwbeschadiging

    Amputatie van ledenmaten, waaronder met name vingers

    Verlamming

    Chronische pijnklachten

Een hondenbeet kan dus nogal wat gevolgen hebben voor het slachtoffer, persoonlijk, maar ook financieel. Voor de financiële schade kunt u een letselschade specialist inschakelen De vraag is echter wie er aangesproken kan worden voor de schade die door een hondenbeet geleden wordt.

Het antwoord op bovenstaande vraag vinden wij in de wet en wel in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Dit wetsartikel luidt:

“De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”

Met andere woorden, het is de bezitter van een hond die aansprakelijk is voor de letselschade.

Geen verplichte verzekering voor aansprakelijkheid dieren

In Nederland geldt er alleen een verplichte verzekering voor motorvoertuigen. Dit betekent dat als u aangereden wordt, u altijd aanspraak kan maken op een schadevergoeding vanuit een verzekering. Dit is niet het geval bij letselschade als gevolg van een hondenbeet of trap van een paard. Er is namelijk geen verplichte verzekering voor bezitters van een dier.

Wordt u dus gebeten door een hond, dan dient u de hondenbezitter aansprakelijk te stellen. Helaas hebben 600.000 gezinnen in Nederland geen aansprakelijkheidsverzekering. Wordt u dus gebeten door een hond door iemand die onverzekerd is, dan dient u de schade rechtstreeks op de bezitter van de hond te verhalen. Helaas biedt deze persoon vaak geen verhaal.

Een trap of val van een paard

Wordt u door een paard getrapt? Ook dan is de bezitter van het paard aansprakelijk voor uw letselschade. Dit kan een particulier zijn, maar ook een manege. Anders is het bij een val van een paard. De Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtsorgaan, heeft uitgemaakt dat als u van een paard valt, de letselschade in beginsel voor uw eigen rekening komt. Dit omdat de ruiter er zelf voor kiest om op het paard van een ander te gaan rijden. Wel is het zo dat uiteindelijk in de meeste gevallen 50% van de letselschade wordt vergoed.

Bij letsel door een dier is dus in bijna alle gevallen de bezitter van het dier aansprakelijk. Dit is alleen anders bij een val van een paard, in dat geval komt meestal slechts een deel van de letselschade voor vergoeding in aanmerking.

Ondernemend Dit is een commerciële partnerbijdrage