Tips voor een fantastische gezinsvakantie in Zuid-Drenthe

Foto: Pixabay
Ondernemend Dit is een commerciële partnerbijdrage

De zomer komt eraan en dat betekent: vakantie! Drukke autowegen, overvolle vliegtuigvelden, het hoort er jammer allemaal genoeg bij. Maar wist je dat je heus niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen voor een superleuke zomer? Ook in Nederland valt er heel wat te beleven en Zuid-Drenthe is de ideale bestemming voor een gezinsvakantie. Je vindt er natuur, cultuur en tal van recreatiemogelijkheden die zowel jong als oud zullen aanspreken. In dit artikel geven we je enkele tips voor een onvergetelijke gezinsvakantie in Zuid-Drenthe.

Een leuk verblijf voor het hele gezin

Hotels vinden de meeste kinderen maar niets. Op de kamer valt er weinig te beleven. Kies dus voor een accommodatie die aansluit bij de leefwereld van je kinderen. Een plek waar ze heerlijk kunnen ravotten.

Wat dacht je van een verblijf in een vakantiepark? Deze bieden voldoende faciliteiten om de kinderen een hele dag zoet te houden. Denk maar aan zwembaden, speeltuinen en animatieprogramma's. In Zuid-Drenthe vind je onder meer Landal Het Land van Bartje en Center Parcs Parc Sandur, beide bekend om hun kindvriendelijke voorzieningen en activiteiten. Terwijl de kinderen zich uitleven, kunnen volwassenen heerlijk ontspannen met online casino spellen of een goed boek.

Een andere mogelijkheid is een boerderijvakantie waar kinderen kunnen helpen met het voeren van de dieren, eieren kunnen rapen of kunnen leren over het boerenleven. Dit is niet alleen leuk, maar ook leerzaam en biedt een geweldige kans om in contact te komen met de natuur.

Trek erop uit in de natuur

Zuid-Drenthe is een regio die rijk is aan prachtige natuurgebieden. Trek je wandelschoenen aan of neem de fiets en trek de natuur in.

Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa; het park strekt zich uit over maar liefst 3.700 hectare! Met goed gemarkeerde wandel- en fietspaden is het een uitstekende plek om de natuur te verkennen. Fiets tussen de schapen, of maak een wedstrijd met de kinderen om te zien wie het meeste vogels kan spotten. In het bezoekerscentrum kun je terecht voor interactieve tentoonstellingen.

Een ander nationaal park is het Drents-Friese Wold. Het park heeft een speciaal kabouterpad voor jonge kinderen, waar ze op zoek kunnen gaan naar kabouters en spannende opdrachten kunnen uitvoeren. Voor oudere kinderen en tieners zijn er mountainbikeroutes en klimparken. Ideaal dus voor avontuurlijke gezinnen. Het park is ook een uitstekende plek voor een picknick.

Ook Klimbos Grolloo is een geweldige keuze voor actieve gezinnen. Dit park biedt verschillende klimroutes die variëren in moeilijkheidsgraad, zodat zowel jongere kinderen als tieners een route kunnen vinden die bij hen past. Naast het klimmen zijn er ook andere avontuurlijke activiteiten zoals boogschieten en mountainbiken.

Ben je een echte waterrat, dan heb je geluk: Zuid-Drenthe heeft tal van rivieren en kanalen die perfect zijn voor een kano- of boottocht. Huur een kano en verken de waterwegen. Het is een ontspannen manier om de natuur te ervaren en biedt een ander perspectief op de prachtige landschappen van Zuid-Drenthe.

Speeltuinen en recreatieparken

Zuid-Drenthe heeft verschillende speeltuinen en recreatieparken die perfect zijn voor een gezinsvakantie.

Plopsa Indoor Coevorden is een geweldig indoor pretpark, ideaal voor een regenachtige dag. Het park is gebaseerd op de bekende Studio 100-figuren zoals Kabouter Plop en Mega Mindy. Het biedt een ruime keuze aan attracties voor jongere kinderen, waaronder draaimolens, achtbanen en interactieve shows.

Voor een avontuur in de buitenlucht is Speelbos Emmerdennen een uitstekende keuze. In dit speelbos kun je klimmen, klauteren en spelen. Er zijn touwbruggen, boomhutten en spannende hindernisbanen die kinderen uitdagen om hun grenzen te verleggen en hun fantasie te gebruiken.

Leuke uitstapjes

Naast klimmen, klauteren en de natuur verkennen, kun je in Zuid-Drenthe ook terecht voor een flinke brok cultuur.

Het Hunebedcentrum in Borger biedt een fascinerende kijk op de prehistorie. Kinderen kunnen hier leren over de oudste monumenten van Nederland: de hunebedden. Het centrum heeft interactieve tentoonstellingen en een nagebouwd prehistorisch dorp, waar kinderen kunnen zien hoe mensen duizenden jaren geleden leefden. Ze kunnen ook deelnemen aan workshops en activiteiten zoals vuur maken en boogschieten.

Het Veenpark is een openluchtmuseum dat het leven in de veenkoloniën van vroeger toont. Je vindt er onder meer historische huizen, werkplaatsen en een oude stoomtrein. Kinderen kunnen meer te weten komen over de geschiedenis van de turfwinning en zelf ervaren hoe het leven vroeger was door deel te nemen aan interactieve activiteiten.

Ook in museumdorp Orvelte lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Wandel door de geplaveide straatjes en bezoek de oude winkels waar je demonstraties kunt zien van traditionele ambachten zoals glasblazen en houtbewerking. Het dorp organiseert regelmatig evenementen en markten die leuk zijn voor het hele gezin.

Hebben de kinderen genoeg van cultuur? Trek dan richting de Wildlands Adventure Zoo in Emmen. Dit themapark combineert een dierentuin met avontuurlijke attracties. Kinderen kunnen op expeditie gaan door de jungle, de savanne en de poolgebieden, waar ze oog in oog komen te staan met exotische dieren. De speeltuinen en shows maken het bezoek nog leuker.

Zuid-Drenthe biedt tal van mogelijkheden voor een onvergetelijke gezinsvakantie. Met zijn prachtige natuur, boeiende culturele attracties en tal van recreatieve activiteiten, is er voor ieder wat wils. Vergeet de ellenlange files; of je nu kiest voor een avontuurlijke vakantie of een ontspannen uitje, in Zuid-Drenthe valt er genoeg te beleven, een hele zomer lang!

Ondernemend Dit is een commerciële partnerbijdrage