Petroleum kachel anno 2024 steeds populairder

Foto: Pixabay
Ondernemend Dit is een commerciële partnerbijdrage

Petroleum kachel anno 2024 steeds populairder

De afgelopen jaren is de petroleum kachel steeds populairder geworden en dat heeft natuurlijk een reden. De energieprijzen zijn in de afgelopen jaren enorm gestegen, waardoor steeds meer mensen op zoek zijn gegaan naar een goedkoper alternatief om hun woning te kunnen verwarmen. De petroleum kachel is daarom dus een perfect alternatief op de traditionele verwarming zoals we deze in veel huizen nog steeds zien. Omdat we het vooral belangrijk vinden om niet alleen uit te lichten dat deze petroleum kachels zo populair zijn geworden, maar ook met name wat de achterliggende reden is, buiten de stijgende prijzen om, willen we je in dit artikel graag meenemen en je er alles over vertellen.

Petroleum kachels zijn duurzaam

We worden ons steeds bewuster van het feit dat we waar nodig moeten verduurzamen. Dit is ook een van de redenen waarom het stoken op petroleum vele malen populairder is geworden in de afgelopen jaren. In vergelijking met traditionele verwarmingsmethoden, zoals aardgas en stookolie, stoten petroleumkachels minder CO2 uit. Dit komt doordat petroleum een hogere energiedichtheid heeft dan deze brandstoffen. Hierdoor is er minder brandstof nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Het scheelt je dus niet alleen in je portemonnee, maar je draagt ook bij aan een beter en schoner milieu.

De verschillen ten opzichte van andere manieren van verwarmen

Om je een idee te geven wat het verschil is ten opzichte van aardgas, stookolie en ook houtkachels. Ondanks dat een houtkachel in de basis geen CO2 uitstoot, zijn ze wel een stuk schadelijker voor het milieu dan een petroleum kachel.

    Petroleumkachels stoten ongeveer 20% minder CO2 uit dan aardgasketels. Petroleumkachels stoten ongeveer 30% minder CO2 uit dan stookolieketels. Houtkachels stoten in principe geen CO2 uit, maar de verbranding van hout kan leiden tot andere schadelijke uitstoot, zoals fijnstof.

We kunnen dus wel stellen dat het aanschaffen van een petroleum kachel vanuit verschillende perspectieven een flink aantal voordelen heeft ten opzichte van andere vormen van verwarmen. Mochten deze voordelen je al hebben doen overtuigen, dan raden we je zeker aan nog even verder te lezen, want we zijn er nog niet!

Overal mee naartoe te nemen

Stel dat jij regelmatig in de schuur te vinden bent, maar ook een vakantiehuisje hebt aan de andere kant van het land. Hoe fijn is het dan dat jij je kachel mee kunt nemen vanuit je schuur naar je vakantiehuis, zodat je het altijd lekker warm hebt? Dit is precies het voordeel dat je hebt wanneer je kiest voor een petroleum kachel. Doordat deze kachels namelijk geen aansluiting nodig hebben van gas of elektra, kun je ze letterlijk overal gebruiken. Het is dus helemaal niet vreemd dat steeds meer mensen ervoor kiezen er één aan te schaffen.

Hoe ziet de toekomst eruit?

De verwachting is dat de populariteit van petroleumkachels de komende jaren zal blijven toenemen. Het is dus helemaal geen gek idee om je hier nu alvast eens verder in te verdiepen. Hoe fijn zal het zijn dat wanneer de energieprijzen straks door het dak schieten, jij al in het bezit bent van een petroleumkachel en dus direct kunt overstappen op een alternatieve manier van verwarmen, waardoor je serieus geld kunt besparen. Want op het moment dat de vraag van deze kachels stijgt, stijgt de prijs uiteraard ook. Om je een idee te geven welke factoren ervoor zorgen dat onze verwachting is dat de vraag ook de komende jaren blijft groeien, hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

Stijgende energieprijzen

De prijzen van aardgas en elektriciteit stijgen al jarenlang. Petroleumkachels bieden een goedkoper alternatief voor deze traditionele verwarmingsmethoden. Natuurlijk zijn er ook momenten waarop de energieprijzen wat gunstiger zullen zijn, maar als we kijken naar de onrust die eigenlijk al jarenlang in de wereld heerst, is het wel prettig dat we niet met elkaar afhankelijk zijn van het gas uit Rusland

Toenemende vraag naar duurzame alternatieven

Steeds meer mensen zijn op zoek naar duurzame manieren om hun huis te verwarmen. Petroleumkachels stoten minder CO2 uit en werken ook op biobrandstof. Natuurlijk weten wij ook wel dat een warmtepomp een nog beter alternatief is, maar daar hangt dan ook net even een wat ander prijskaartje aan, wat lang niet voor iedereen te behappen is.

Innovatieve ontwikkelingen

Er worden steeds meer innovatieve petroleumkachels op de markt gebracht die efficiënter, duurzamer en gebruiksvriendelijker zijn. Hierbij moet je denken aan een kachel met elektrische ontsteking in plaats van een handmatige, maar ook een kachel met een thermostaat. Nu zijn deze er uiteraard al, maar dit zal alleen nog maar verder toenemen. Dit heeft als voordeel dat je een stuk makkelijker een constante temperatuur houdt, wat het aangenamer en daarmee nog duurzamer maakt. Kijken we naar gemak, dan zien we dat met name een afstandsbediening en timer een goede ontwikkeling zijn. Zo kun je de kachel programmeren om op bepaalde tijden aan- en uit te gaan en kun je deze vanaf de bank een graadje warmer zetten en hoef je dus niet speciaal in de benen.

Ondernemend Dit is een commerciële partnerbijdrage