Klaar voor de toekomst met NFC en QR-codes

Foto: Pixabay
Ondernemend Dit is een commerciële partnerbijdrage

Wie stilzit, gaat achteruit. Daarom zijn bedrijven altijd op zoek naar innoverende manieren om nieuwe technieken toe te passen. Zo is de traditionele sleutel tegenwoordig op veel plekken vervangen door een pas met chip. Deze passen worden ook gebruikt voor het inklokken van medewerkers of het scannen van persoonsgegevens van vaste klanten. Wat is het nieuwste, beste ding op het gebied van deze technieken? Dat zijn er eigenlijk twee: NFC-tags en QR-codes.

Wat houdt het in?

NFC en QR, wat zijn dat nou? Dit zijn innovatieve manieren om gegevens uit te wisselen. Beide technieken zitten net iets anders in elkaar. De toepassing van beide technieken verschilt dan ook.

NFC

Wat is NFC? Deze afkorting staat voor Near Field Communication. Deze techniek wordt in zeer kleine chips verwerkt. In de chip zit bepaalde informatie opgeslagen, zoals iemands naam of functie binnen een bedrijf. Deze informatie kan ook weer gewijzigd worden met de juiste software. De chips werken samen met een piepkleine antenne. Zodra een apparaat, zoals een telefoon, de chip scant, wordt hij geactiveerd. Hij kan dan gegevens uitwisselen en opdrachten aansturen. Denk dan aan het openen van een poortje of het registreren van een aankoop. De techniek werkt alleen op korte afstanden. De chip moet dus in de buurt van de lezer gehouden worden, anders kan de informatie niet uitgewisseld worden. Dit zorgt voor extra veiligheid.

QR

De QR code is bij het grote publiek inmiddels wel bekend. Dit zijn makkelijk te herkennen codes in de vorm van zwart-witte vierkantjes. Ieder vierkantje heeft een uniek patroon. Door dit patroon te scannen met een speciale lezer of smartphone, wordt er een bepaalde actie uitgevoerd. Zo zijn QR-codes handig om mensen door te sturen naar een specifieke website. De codes zijn ook steeds gebruikelijker op tickets. Door de code te scannen, ziet de organisator van een evenement of het ticket geldig is. Een groot verschil met NFC is dat deze codes alleen informatie uitzenden. Ze kunnen dus geen gegevens opslaan.

Wat zijn de voor- en nadelen van beide technieken?

Zowel NFC-tags als QR-codes zijn op verschillende manieren toe te passen. Het is per situatie afhankelijk welke techniek de voorkeur heeft. Zo ligt NFC voor de hand wanneer er gegevens uitgewisseld moeten worden. Deze chips kunnen niet alleen informatie zenden, maar deze ook ontvangen. Dat is in bepaalde situaties, zoals bij ov-chipkaarten of personeelspassen, een voordeel. Deze techniek werkt dus het beste wanneer er net wat complexere informatie moet worden uitgewisseld. Een ander pluspunt is dat de chips in passen, druppels en tags te verwerken zijn. Hierdoor kunnen ze ook worden uitgedeeld. Bezoekers, klanten en medewerkers kunnen allemaal hun eigen NFC tag bij de hand hebben.

Een QR-code is een simpelere techniek. Er is bovendien maar één code nodig om talloze mensen te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan een QR-code in restaurants. Door deze te scannen, ontvangen klanten de menukaart op hun telefoon. Het is dus niet nodig om meerdere passen of druppels te maken om informatie te delen. De techniek werkt ook volledig digitaal. Zo hoeven bezoekers geen fysieke pas met een chip te krijgen. Een QR-code in hun inbox is voldoende om toegang te krijgen tot een evenement of kantoorgebouw. Dit maakt deze techniek een goedkopere optie. Het maken van de code kost vrijwel niets. Het drukwerk is de grootste kostenpost. Een nadeel is dat het informatieverkeer slechts één kant op werkt. Met deze codes is het dus alleen mogelijk om informatie te verzenden.

Voor wie zijn deze technieken interessant?

Het mooie aan zowel NFC-tags als QR-codes is dat beide technieken op talloze manieren toe te passen zijn. De techniek is bovendien makkelijk te personaliseren. Zo heeft u precies te zeggen welke informatie u uit wilt wisselen met behulp van een druppel of pas. Welke actie moet er worden uitgevoerd zodra een tag of code gescand wordt? Het is per apparaat en zelfs per dag in te stellen. Het is deze veelzijdigheid die ervoor zorgt dat deze technieken op steeds meer plekken in de wereld te vinden zijn.

Zo maken ondernemers gebruik van deze technieken om hun gebouwen te beveiligen tegen ongenodigde gasten. De chips en codes zijn ook in te zetten om betalingen van klanten te registeren. Zo is de ov-chipkaart een uitstekend voorbeeld van NFC-techniek. QR-codes helpen ondernemers juist om bepaalde informatie met klanten te delen. Zo kunnen zij worden doorverwezen naar een website om een reservering te maken of juist om zich aan te melden voor een nieuwsbrief.

Ook voor particulieren is het gebruik van deze technieken interessant. Een QR-code kan gebruikt worden om informatie te delen met vrienden of familie. Een wifiwachtwoord is daar een goed voorbeeld van, maar ook extra informatie op uitnodigingen voor een feest. NFC-tags komen goed van pas bij het automatiseren van woningen. Door deze tags te scannen kunnen bepaalde acties op de telefoon worden uitgevoerd. Muziek aanzetten, lichten uitdoen of zelfs de deur op slot doen: het kan allemaal geautomatiseerd worden met deze techniek.

Laat u adviseren door experts

Er is veel mogelijk met NFC en QR-codes. Iedere situatie vraagt weer om een andere aanpak. Daarom is het lastig om de juiste keuze te maken. Laat u daarom adviseren door een echte expert, zoals DCP. Deze specialisten kennen beide technieken door en door. Zij weten dan ook wat er allemaal mogelijk is met deze codes en tags. DCP biedt service van A tot Z. Zo bieden ze niet alleen advies, maar zorgen ze ook voor de juiste materialen en toepassingen van beide technieken. Dat is gewoon goed geregeld, zodat u vooral kunt genieten van alle voordelen die deze technieken bieden. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met DCP voor meer informatie.

Ondernemend Dit is een commerciële partnerbijdrage