Zonnepanelen steeds meer in trek onder huishoudens

Foto: Pixabay
Ondernemend Dit is een commerciële partnerbijdrage

Dat de Eerste Kamer eerder dit jaar tegen een aanpassing van de bestaande salderingsregeling stemde, maakte zonnepanelen kopen weer interessanter voor huishoudens. Woningeigenaren stelden een investering in een zonne-energiesysteem uit, als gevolg van de onzekerheid rondom deze salderingsregeling. De Tweede Kamer stemde eind 2023 immers nog voor een aanpassing. De aanpassing zou hebben betekend dat het salderen van stroom vanaf 2030 niet meer mogelijk zou zijn. Al in 2025 zou het percentage opgewekte stroom dat gesaldeerd kan worden teruglopen. Niet alleen investeringen in zonnepanelen worden vaker overwogen. Ook een investering in de isolatie van woningen is aantrekkelijk. Zeker met het oog op de verplichte overstap naar een hybride warmtepomp bij de vervanging van een cv-ketel vanaf 2026.

Goede isolatie vereist voor gebruik hybride warmtepomp

Om het maximale uit een (hybride) warmtepomp te kunnen halen, is het belangrijk dat een woning goed geïsoleerd is. Zou de isolatiewaarde beperkt zijn, dan wordt al snel overgeschakeld op de cv-ketel. Dit maakt dat de besparing in het gasverbruik minimaal is; de overstap op een hybride warmtepomp kan in zo’n geval zelfs een negatief financieel effect hebben. Immers, het apparaat zelf moet ook worden terugverdiend. Overigens geldt als een van de uitzonderingen op de verplichting die vanaf 2026 geldt, dat de investering in een hybride warmtepomp rendabel moet zijn voor huishoudens. Op de website van de Rijksoverheid lees je er meer over.

Verschillende mogelijkheden om isolatie te verbeteren
Het verbeteren van de isolatie in huis kan op verschillende manieren. Populair is onder meer het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Datzelfde geldt voor het isoleren van de vloer. Door te investeren in een verbetering van de isolatie profiteer je niet alleen van een lager energieverbruik. Ook komt dit het woongenot ten goede; er komt minder kou naar binnen.

Warmtepomp combineren met zonnepanelen
De grootste besparing op de energiekosten realiseer je door te kiezen voor een combinatie van een (hybride) warmtepomp en zonnepanelen. Dat nadat je de isolatiewaarde van de woning sterk verbeterd hebt. Zo is het rendement van de warmtepomp optimaal. De energie om de warmtepomp te laten functioneren wordt geleverd door de zonnepanelen op het dak. Wist je dat de gemiddelde prijs van zonnepanelen momenteel relatief laag is? Zeker in vergelijking met de piek in de vraag naar zonnepanelen eind 2022. Met het behoud van de mogelijkheid om groene stroom te salderen maakt dit de investering in zonnepanelen bijzonder interessant.

Ondernemend Dit is een commerciële partnerbijdrage