WOZ-waarde Drentse woning in kwart eeuw tijd ruim verdrievoudigd

Foto: Pixabay
Ondernemend Dit is een commerciële partnerbijdrage

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in de provincie Drenthe is in een kwart eeuw tijd ruimschoots verdrievoudigd. Was de WOZ-waarde van een woning in 1997 nog 73.000 euro, in 2023 lag die waarde op 295.000 euro, een stijging van 304 procent. Jaarlijks steeg de WOZ-waarde van woningen in Drenthe gedurende de afgelopen vijfentwintig jaar gemiddeld met 6,3 procent. Dit blijkt uit gegevens die door de website Allecijfers.nl zijn gepubliceerd.

Gewild bij senioren


De provincie Drenthe heeft door de jaren heen altijd een bepaalde aantrekkingskracht gehad op inwoners van de drukbevolkte provincies in het westen van het land. Niet zo vreemd, want hier heeft men nog volop de ruimte. Waar landelijk gezien ongeveer dertien procent van alle woningen vrijstaand is, is dat in Drenthe bijna dertig procent. Vandaar dat menig 60-plusser er al voor koos om na het afronden van het arbeidzame leven de verhuisdozen in te pakken en naar onze regio te komen. Het zijn namelijk voornamelijk mensen uit deze leeftijdscategorie die een verhuislift huren en zich permanent in Drenthe vestigen. Weliswaar vertrekken er ook jaarlijks mensen vanuit Drenthe naar elders in het land, maar dat waren er doorgaans minder dan erbij kwamen.

Huis met tuin populair


Voor veel mensen is het hebben van een eigen tuin een reden om te gaan verhuizen. In veel steden wonen de mensen in flatgebouwen of stadswoningen zonder tuin. Jonge mensen, die vaak van huis zijn, nemen daar gemakkelijker genoegen mee dan senioren. Zij hebben liever een eigen tuin ter beschikking, waarin ze lekker kunnen zitten en waar ze ook echt iets moois van kunnen maken. Overigens is lang niet voor iedereen duidelijk welke regels er zijn voor het opleveren van een tuin bij een verhuizing. Je kunt natuurlijk een graafmachine huren om de tuin weer helemaal in de oorspronkelijke staat terug te brengen, maar dat is helemaal niet nodig. Het volstaat om de tuin goed onderhouden over te dragen, met alles wat zich erin bevindt. Informeer desnoods vooraf bij de verhuurder of er specifieke regels voor gelden.

Verwachte bevolkingsgroei


Op basis van de statistieken zal de provincie Drenthe in de komende jaren qua aantal inwoners niet of nauwelijks groeien. De verwachting is dat de sterkste stijging nu wel geweest is, al blijft het lastig om in te schatten in hoeverre de komst van migranten van buiten onze landsgrenzen deze prognose nog zal gaan beïnvloeden.

Ondernemend Dit is een commerciële partnerbijdrage