Wat is de woningwaarde van jouw huis?

Foto: Pixabay
Ondernemend nieuws Dit is een commerciële partnerbijdrage

Er is een periode geweest waarbij overbieden de norm was, niet de uitzondering. Die tijd is voorbij, sinds medio 2022 moeten huiseigenaren weer serieus om tafel gaan zitten om tot een definitieve koopsom te komen. Daarbij moet je argumenten presenteren en een gulden middenweg zien te vinden. Je staat sterker als je weet wat de waarde van jouw woning is. Maar hoe bepaal je die?

Woningwaarde bepalen

In Holland staat een huis. In Nederland staan zelfs ruim 8 miljoen huizen. Al deze panden hebben een waarde. Wat een woning waard is, is afhankelijk van de toepassing. Zo zijn er deze manieren om de waarde van een huis te berekenen:

De WOZ-waarde is het bedrag dat de gemeente jaarlijks bepaalt op basis van statistische data. Dit bedrag wordt gebruikt om gemeentelijke heffingen op te leggen maar ook voor het bepalen van de belasting die je moet betalen over jouw woningbezit. De peildatum is 1 januari van het voorgaande jaar.

De taxatiewaarde is een bedrag dat van belang is voor banken en andere geldverstrekkers bij het aanvragen van een hypotheek. Een bank wil zo min mogelijk risico lopen en keert een lening uit op basis van een onafhankelijk verkregen taxatiewaarde. Dit kan door een taxateur bepaald worden of in een aantal gevallen via een online desktop taxatie.

De waardebepaling door een verkoopmakelaar is weer een ander bedrag. Dit is de waarde van een huis op een bepaald moment, gericht op de verkoop van een woning. De makelaar bekijkt de woning, koppelt hier een waarde aan en dit bedrag kan weer gebruikt worden om de vraagprijs te bepalen.

Dit zijn 3 manieren om de waarde van een woning te bepalen met bedragen die flink kunnen afwijken. Als je een huis wilt verkopen dan moet je de woningwaarde weten. In dit geval gaat het niet om een objectief meetbare waarde maar een bedrag dat de verkoper wil krijgen en de koper bereid is om te betalen.

Verschil in waarde

Als je ooit een huis hebt gekocht voor 3 ton, dan wil je hier graag meer voor krijgen bij verkoop.

Maar wat is jouw huis waard? Als er veel vraag is naar een type woning, dan stijgt de waarde. Is er juist een groter aanbod, dan daalt de prijs. Dus onafhankelijk van de woning kan de prijs veranderen. Een verkoopmakelaar is een persoon die handelt in dienst van de verkopende partij, de huiseigenaar dus. Bij het bepalen van de verkoopwaarde wordt naar een aantal punten gekeken. Voor een deel zijn dit objectieve meetpunten zoals een taxateur deze gebruikt, er zijn echter ook subjectieve kenmerken die een rol spelen.

Zo kan het zijn dat jouw huis minder goed geïsoleerd is dan gemiddeld. Als je binnen afzienbare tijd de woning wilt verkopen dan stel je verduurzaming wellicht uit omdat je toch binnenkort gaat verhuizen. Maar dit heeft invloed op de verkoopwaarde. Een makelaar zal advies geven over de manieren om de woning aantrekkelijk te maken voor kopers en tips geven om jouw huis zo voordelig mogelijk aan te prijzen op huizensites als funda.

De waarde van een woning staat niet vast. Laat je adviseren door een expert als je van plan bent jouw huis te verkopen.

Ondernemend nieuws Dit is een commerciële partnerbijdrage