4 manieren om je huis milieuvriendelijker te maken

Foto: Pixabay
Ondernemend Dit is een commerciële partnerbijdrage

Huizen moeten duurzamer. Niet alleen wat betreft nieuwbouwwoningen en gebruikte bouwmaterialen. Ook als eigenaar van een bestaande woning kun je een duurzaamheidsslag maken. Dit zijn vier manieren om de ecologische voetafdruk van je huis te verminderen.

1. Creëer een plek voor afvalscheiding

Om gezinsleden te helpen afval te scheiden, creëer je een speciale plek waar ze dat kunnen doen. Er zijn kant- en klare bakken voor het scheiden van verschillende soorten afval, maar je kunt ook een doos of papieren zak neerzetten voor oud papier en een bakje op het aanrecht voor GFT-afval. Glas kan in een krat en plastic in een pedaalemmer. Label de bakken en plak eventueel een sticker op de bak met daarop aangegeven de producten die er wel en niet in moeten. Zo voorkom je dat lege melk- en yoghurtpakken steeds bij het oud papier terecht komen. Je kunt deze pakken overigens prima bij het metaal en plastic weggooien. Ze worden dan ook gerecycled.

2. Maak een composthoop

Als je een tuin hebt, kun je zelf compost maken. Composteren is het proces waarbij organisch materiaal door natuurlijke afbraak wordt omgezet in rijke grond. Afhankelijk van de ruimte die je hebt, kun je je compost binnen of buiten maken. Als je binnen composteert, heb je een daarvoor bestemde bak nodig. Ga je buiten composteren, dan kun je een bak gebruiken of op de kale grond beginnen. De volgende keer dat je groente en fruit eet, kun je de restjes, schillen en eierschalen in de bak gooien. Het beste wissel je keukenafval af met tuinafval.

Deze voedselresten kun je composteren:

fruit- en groenteafval

koffiedik

losse thee

gekookte pasta en rijst

oudbakken crackers

biologische aardappelschillen

(droog) gras

bladeren

Composteren vermindert de afvalberg en de methaanuitstoot op stortplaatsen, zodat je ecologische voetafdruk kleiner wordt. Hier lees je meer over compost maken.

3. Stap over op LED-lampen

Je kunt led lampen kopen om je huis een stuk milieuvriendelijker te maken. LED lampen zijn ongeveer 90 procent efficiënter dan traditionele spaarlampen. LED-lampen van hoge kwaliteit branden daarnaast 30.000-50.000 uur of zelfs langer.

4. Nieuwe koelkast nodig? Koop er een met een A-label

Als je kiest voor energie-efficiënte apparaten met een A-label kan dat betekenen dat je in eerste instantie meer geld uitgeeft. Toch betalen deze producten zich over het algemeen terug en je huis wordt er een stuk milieuvriendelijker door. Sommige apparaten, zoals afzuigkappen, wasdrogers en airco's, hebben plusjes achter de A. A+++ staat voor het meest zuinige type.

Ondernemend Dit is een commerciële partnerbijdrage