De blijvende zorgen over het project van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om op locaties bij Schoonebeek afvalwater te injecteren in lege gasvelden, leiden in de gemeenteraad van Coevorden tot verdeeldheid binnen politieke fracties.
Dat bleek vanavond tijdens de raadsvergadering. Zowel binnen de fractie van de PvdA als in de fractie van BBC2014 - beide coalitiepartijen - stonden de neuzen niet dezelfde kant op.
De raad moest haar stem uitbrengen over een 'deelplan' voor dit project, waarin onder meer de realisatie van nieuwe putten, kabels en leidingen zijn opgenomen. Schoonebeek ligt weliswaar in de gemeente Emmen, maar één NAM-locatie ligt vlak tegen de gemeentegrens.
Dat oppositiepartij PAC hier tegen stemde, was niet verrassend. Deze fractie - die stelt dat er het Duitse Emlichheim met een beter alternatief wordt gewerkt - toonde zich eerder al kritisch op het gehele project. Maar nu meldde ook PvdA-raadslid Marjan Nijenbanning zich in dit dossier. "We snappen dat dit een formele procedure is en dat zal ook allemaal wel kloppen, maar we zien ook dat er grote zorgen bij omwonenden zijn. Zorgen over de gezondheid, de veiligheid en de toekomst." Volgens haar is het voor burgers ook verwarrend dat de besluitvorming in verschillende deeltjes opgeknipt is.
Wat haar betreft maakt Coevorden een pas op de plaats en moet er eerst meer duidelijk worden over de effecten van dit project. "Zodat we pas 'ja' zeggen als we zeker weten dat het veilig is." Binnen haar fractie stemde ook Michel Blanken tegen het deelplan. Bij BBC2014 wilden twee van de tien raadsleden een pas op de plaats.
Daarmee stemde uiteindelijk een raadsmeerderheid in met het raadsvoorstel. Wethouder Jeroen Huizing (CDA) verwees naar het oordeel dat het Rijk nog zal geven op het hele project. "Dat dit project in stukjes geknipt voorligt, maakt het voor de inwoners niet veel duidelijker en overzichtelijker, daar ben ik het wel mee eens", gaf hij toe. "En ik snap ook dat er aandacht moet zijn voor de effecten, maar die aandacht is er eerder in het proces ook wel degelijk geweest."
De NAM wil in het bijna lege aardgasveld in Schoonebeek afvalwater uit oliewinning gaan injecteren en tegelijk langer het laatste aardgas uit het veld gaan winnen. De vrees bij tegenstanders is dat je niet weet wat het afvalwater in de diepe ondergrond gaat doen. Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) volgt een eerdere conclusie van het Staatstoezicht op de Mijnen dat met alle maatregelen die de NAM neemt, de kans op lekkage van het afvalwater uit het gasveld zeer klein tot verwaarloosbaar is.
Door: Wouter van Dijk