'Binnenstad Coevorden is onneembare vesting voor mindervaliden'

De toegankelijkheid van de binnenstad van Coevorden voor mindervaliden moet beter Foto: RTV Drenthe / Wouter van Dijk

"Het is dat ik veel kracht in mijn armen heb, maar anders zou het al helemaal niet lukken." Met duidelijk veel moeite lukt het Albert Lubbelinkhof om zijn rolstoel recht te houden. Maar zodra hij zich iets probeert te manoeuvreren, schieten de wieltjes meteen richting de straatkant.

De rolstoeler heeft zich pal naast enkele vuilcontainers vlakbij het gemeentehuis van Coevorden gepositioneerd. "Dit zijn ondergrondse containers. Ze staan er nog maar net", zegt hij. "Maar het is duidelijk dat bij de aanleg niet aan de mindervalide medemens is gedacht. De helling is zeer steil en dan ligt er ook nog een hoge drempel voor de containers." Stadsgenoot Peter Steenbergen komt aanrijden op zijn scootmobiel. "Ja, dit is inderdaad voor ons een onneembare vesting. Ik kan hier mijn afval in ieder geval niet kwijt."

Het blijkt lastig om bij de nieuwe afvalcontainers te komen met een rolstoelHet blijkt lastig om bij de nieuwe afvalcontainers te komen met een rolstoel. Foto: RTV Drenthe / Wouter van Dijk

De inrichting is volgens beide mannen een goed voorbeeld van ondoordacht handelen. Lubbelinkhof: "Heel simpel gezegd: zit je niet in een rolstoel, dan weet je niet precies waar je aan moet denken bij de inrichting van de openbare ruimte. En daarom zijn wij er nu."

Wij, dat is in dit geval de werkgroep 'Toegankelijk Coevorden', een groep van inmiddels bijna twintig inwoners van deze gemeente, die om uiteenlopende redenen minder mobiel zijn. Sommigen zitten in een rolstoel, anderen gebruiken een scootmobiel of, zoals Mirjam Hoveling, een rollator. Volgens de club wordt het hoog tijd dat Coevorden aan de slag gaat. "Want kijk dan, deze stoep is écht te hoog", wijst ze op het straatwerk langs de Markt. "Wil ik hier langs, dan zal ik toch echt een omweg moeten maken. Tenzij iemand mij te hulp schiet, maar meestal sta je er toch alleen voor."

'Begint met bewustwording'

De leden van de werkgroep willen de komende tijd stappen zetten om de binnenstad van Coevorden beter begaanbaar te maken voor mindervaliden. "En dat begint met bewustwording", zegt Lubbelinkhof. "Niet alleen bij de gemeente-ambtenaren die de inrichting op papier zetten, maar ook bijvoorbeeld bij ondernemers." Als het drietal even later de Friesestraat in slaat, is daar al snel een voorbeeld van te zien. "Kijk", zegt Hoveling. "Hier langs de weg loopt een route voor blinden en slechtzienden, aangegeven met speciale tegels. Maar niet alleen is het gek dat die tegelroute ineens stopt. Wat óók frappant is, is dat de ruimte er op heel veel plekken door winkeliers gebruikt wordt voor het plaatsen van reclameborden of, zoals hier, om kerstspulletjes uit te stallen. Er wordt gewoon niet over nagedacht. Soms zijn het maar kleine dingetjes, die net het verschil kunnen maken."

Sowieso blijkt het lastig een winkel in te komen, zo merkt het drietal proefondervindelijk. Steenbergen: "Dat is een inrichtingsfout in deze winkelstraat. Je ziet dat het midden van de straat wat lager ligt. De winkels aan weerszijden liggen een stukje hoger en daardoor krijg je dus als vanzelf een behoorlijke helling." Als hij één van de winkels in probeert te rijden, is die helling zichtbaar lastig, maar vooral ook de deurmat gooit roet in het eten. "De mat zit zo'n beetje vast tussen mijn wielen."

De winkel van Richard Dimmendaal is wel goed te bereiken met een scootmobielDe winkel van Richard Dimmendaal is wel goed te bereiken met een scootmobiel. Foto: RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Nu is het volgens de mindervalide wereldverbeteraars niet allemaal kommer en kwel in de Ganzenstad, want zodra Steenbergen met zijn scootmobiel de herenmodezaak van Richard Dimmendaal inschiet, wordt Lubbelinkhof enthousiast. "Dat is nu een mooi voorbeeld van een winkelier die er wél rekening mee houdt. Hij heeft zelfs een speciale paskamer waar je met de rolstoel gemakkelijk in kunt. Om van bewustwording te spreken."

'In de top honderd'

De komende tijd willen de leden van de werkgroep voorbeelden laten zien van waar ze 'tegenaan lopen' als mindervaliden. Steenbergen: "We maken er foto's van en die delen we via sociale media, zodat we mensen erop kunnen wijzen. Niet om te zeuren, maar om anderen scherp te houden." Dat niet alleen, de leden zoeken ook de politiek op. Lubbelinkhof: "We hebben inmiddels goed contact met wethouder Joop Slomp (PvdA) en binnenkomrt gaan we met hem om tafel om onze opmerkingen en vooral verbeterpunten te bespreken. Het gaat dan om een goede inrichting van de openbare ruimte, bewustwording, maar ook voldoende faciliteiten zoals openbare toiletten. Ook dát hoort bij toegankelijkheid. Ons doel: zorgen dat Coevorden ooit een keer de meest toegankelijke gemeente van Nederland wordt. Nu staan we nog ergens laag op dat lijstje, véél te laag. Het zou mooi zijn als we binnen vijf in ieder geval in de top honderd staan."

Door: Wouter van Dijk

Dit is een artikel van