Deze keer geen historische column maar een moderne:
Welkom in Coevorden, waar je parkeerkunsten op de proef worden gesteld alsof je auditie doet voor een stuntfilm. De gemeente heeft een toekomstvisie, en dat voel je, want parkeren is niet langer een simpel recht, maar een voorrecht dat je moet verdienen. Dankzij het nieuwe parkeermodel van BVA Verkeersadviezen wordt de stad een ware speeltuin voor avontuurlijke automobilisten. "Je weet nooit waar je eindigt, maar je komt altijd ergens uit" – vaak kilometers verwijderd van je eindbestemming.
De Coevorder Handelsvereniging heeft inmiddels een hotline moeten opzetten voor wanhopige winkeliers. De zorgen zijn groot, en terecht: “Het parkeerdek van de Gansehof? Ja, als je zin hebt in een potje bumper cars met je medeshoppers. En de Molenbelt? Die staat steevast zo vol dat je denkt dat het gratis toegang is tot een popfestival.” Ondertussen liggen de parkeerplekken op de Weeshuisweide inmiddels begraven onder een laag nostalgie. En nu willen ze de parkeerplaatsen op de Markt ook nog weghalen. Geweldig idee! Wie wil er nou dat klanten makkelijk bij de winkels kunnen komen?
"Meer groen in de stad," juicht de gemeente. Fantastisch! Want als je ergens geen genoeg van kunt krijgen, is het natuurlijk bloemen kijken terwijl je jezelf afvraagt hoe je die wasmachine ooit in je auto gaat krijgen. De ondernemers zijn dolblij. Niet omdat het hen helpt, maar omdat ze binnenkort de mooiste stad van Drenthe hebben – vol lege winkels. Want klanten? Die shoppen voortaan lekker in dorpen waar je nog gewoon op 10 meter van de ingang parkeert zonder een survivalcursus te volgen.
Dan is er nog dat kleine, hilarische detail: ambtenaren die rustig de mooiste parkeerplekken innemen terwijl de rest van de stad kilometers sjouwt. Ironisch genoeg wordt personeel van winkeliers keurig naar de afgelegen parkeergarages verbannen. De moraal van het verhaal? De werkende klasse parkeert ver weg, terwijl de beleidsmakers hun benen sparen. Top voorbeeldgedrag!
En dan de senioren, die rustig willen genieten van hun oude dag in het centrum. “Zet je auto maar drie straten verderop,” zegt de gemeente nonchalant. Want als je oud bent, heb je vast tijd zat om met zware boodschappentassen te sjouwen. En als je die niet kunt dragen? Dan kun je altijd nog hopen dat de buurkinderen toevallig een vrije middag hebben. In Coevorden noemen we dat: een buurtverbinding versterken.
Natuurlijk, de gemeente wil iedereen betrekken. Participatie is belangrijk! Maar wat betekent dat? Simpel: je mag achteraf klagen over beslissingen die al lang genomen zijn. "We luisteren naar u," klinkt goed, zolang je niets te zeggen hebt. Het resultaat? Een binnenstad die zó aantrekkelijk wordt dat niemand er meer komt.
Kortom, het parkeren in Coevorden wordt een ervaring die je niet snel vergeet. De binnenstad ontwikkelt zich in rap tempo tot een plek waar je alleen met een fiets of een stevige wandelmentaliteit welkom bent. Maar geen zorgen! Volgens de gemeente hoort dit allemaal bij het plan om Coevorden "aantrekkelijker" te maken. Of dat plan werkt? Dat zien we straks wel, als de parkeerplaatsen zijn verdwenen en het winkelhart vervangen is door een vredige stilte en het ruisen van de bomen. Kom genieten van Coevorden, de stad waar je auto liever thuisblijft.
Lees hier meer columns: Jan levert je historische streken
Mystieke Verhalen van Zuidoost-Drenthe
Een Reis Door de Tijd. De geschiedenis van Zuidoost-Drenthe reikt ver terug in de tijd. Jan Veenstra uit Coevorden neemt je mee naar de oorsprong van deze regio, waar sporen van prehistorische nederzettingen en oude rituelen nog steeds voelbaar zijn. Van hunebedden tot grafheuvels, elke plek vertelt een verhaal dat weerspiegelt in de ziel van dit land. Elke woensdag lees je op zo34.nl een stukje uit de geschiedenis maar op zijn website vind je nog veel meer!