Denakker is als een fluistering door de geschiedenis van Veenoord en de omliggende dorpen gegaan. Het heeft vele gedaantes aangenomen: van een nederige buitenwijk, tot een woeste grond in opmars, en zelfs een bron van fantasie in de verhalen van lokale schrijvers. Hoewel sommige documenten en krantenartikelen op een concrete locatie wijzen, blijft er een nevel van mysterie omheen hangen. Is Denakker ooit meer geweest dan een verzinsel? Of hebben we simpelweg te maken met een vergeten buurtschap, verloren gegaan in de tijd?
In officiële bronnen zoals het gemeentearchief van Sleen, dat de periode tussen 1916 en 1945 beslaat, wordt de Denakker genoemd als een gebied dat betrokken was bij infrastructurele ontwikkelingen. Bijvoorbeeld de aanleg van de Boslaan in Veenoord, een verbindingsweg die via de Denakker loopt. Dergelijke vermeldingen suggereren een plaats met een zekere betekenis voor de omgeving, althans op bestuurlijk niveau. Ook de aanleg van een sportterrein en het bespreken van gemeentelijke subsidies voor de aanleg van een weg, die door verval onbruikbaar was geworden, maken duidelijk dat Denakker meer was dan een anonieme lap grond. Het had bewoners en er was sprake van lokale betrokkenheid.
Toch begint de mythe te groeien zodra we verder duiken in de meer speelse verhalen over Denakker. In 1960 verscheen er een artikel in de Emmer Courant, geschreven door de lokale schrijver Jan v.d. Spotlaane, waarin hij een wedstrijd beschreef tussen Denakker en Pikveld. Hij stelde dat Denakker een 'veurstattie' was van Veenoord, een term die vaak wordt gebruikt voor een voorstad of wijk. Echter, het bleek een verzonnen verhaal voor de Niwa-feestweek. Dit gaf voeding aan de gedachte dat Denakker misschien nooit echt als buurtschap heeft bestaan, maar eerder een speelse aanduiding was voor een plaats die in de schaduw van Veenoord stond.
En toch is er meer. Oude kranten zoals het Nieuwsblad van het Noorden uit 1939 spreken over barakken in de Denakker, wat mogelijk duidt op tijdelijke woonplekken of werklocaties. Deze barakken doen denken aan de soort tijdelijke huisvesting die vaker werd opgezet in de jaren van wederopbouw en economische moeilijkheden. Ook werd er in diezelfde periode gesproken over een zwembassin en evangelisatielokalen, wat suggereert dat Denakker een plek was waar het sociale leven enigszins tot bloei kwam, al was het dan in bescheiden vormen.
Misschien ligt de waarheid van Denakker ergens tussenin: een half-vergeten gebied, dat door zijn naam en locatie een mythische dimensie heeft gekregen. Als we de documenten en verhalen door de jaren heen naast elkaar leggen, is er wel degelijk sprake van activiteit en bewoners, maar het lijkt nooit de status van een volwaardig dorp of buurtschap te hebben bereikt. Het is als een plaats aan de rand van de kaart, een plek die slechts vaag te definiëren is door zijn onduidelijke grenzen en ongrijpbare geschiedenis.
Het zou ook zomaar kunnen dat Denakker, zoals zovele kleine buurtschappen in Nederland, simpelweg werd opgeslokt door de groei van de nabijgelegen dorpen en steden. Net zoals bepaalde delen van het landschap onherkenbaar veranderen door menselijke activiteit, zo kan ook de identiteit van een plaats vervagen. Denakker blijft dan voortleven in verhalen, documentjes en misschien zelfs in de herinnering van een enkeling, als een plek die ooit echt was – of misschien juist nooit echt is geweest.
De vraag blijft: is Denakker een buurtschap, of niet? Het antwoord daarop hangt af van hoe diep je de verhalen en archieven in durft te duiken, en of je de werkelijkheid durft los te laten voor een wereld van historie, folklore en een vleugje mysterie.
Lees hier meer: Jan levert je historische streken
Mystieke Verhalen van Zuidoost-Drenthe
Een Reis Door de Tijd. De geschiedenis van Zuidoost-Drenthe reikt ver terug in de tijd. Jan Veenstra uit Coevorden neemt je mee naar de oorsprong van deze regio, waar sporen van prehistorische nederzettingen en oude rituelen nog steeds voelbaar zijn. Van hunebedden tot grafheuvels, elke plek vertelt een verhaal dat weerspiegelt in de ziel van dit land. Elke woensdag lees je op zo34.nl een stukje uit de geschiedenis maar op zijn website vind je nog veel meer!