Politie in Emmen kan langere gebiedsverboden opleggen

EMMEN – De politie kan gebiedsverboden met een duur van maximaal twaalf weken opleggen. Dit kan sinds de beleidsregels zijn aangepast. Voorheen was de duur beperkt tot twee weken.

Een gebiedsverbod kan worden opgelegd wanneer een persoon hinder veroorzaakt of strafbare feiten begaat. Een gebiedsverbod houdt in dat iemand voor een bepaalde periode niet meer in een gebied mag komen. Zulke verboden kunnen bijvoorbeeld worden opgelegd aan jongeren die overlast veroorzaken in een wijk, of een persoon die zijn of haar partner mishandelt. Wie zo’n verbod negeert, riskeert een boete, een taak- of celstraf.

In sommige gevallen wanneer de politie iemand betrapt op het overtreden van een gebiedsgebod, kan de burgemeester een verbod instellen voor drie maanden. De beleidsregels zijn aangepast omdat er volgens de politie geen goede aansluiting bestaat tussen verboden die door de politie zijn opgelegd en de verboden die door de burgemeester zijn opgelegd. Mensen met een verbod kunnen soms namelijk een aantal dagen vrij rondlopen in een gebied waar dit eigenlijk niet mag.