A28 van Daniël Lohues nieuwe weekschijf

WEEKSCHIJF - Daniël Lohues bracht in maart het album Vlier uit, waarop ook het nummer 'A28' stond. Oorspronkelijk werd alleen 'Volle Moane' uitgebracht als single, maar toch draaiden radiostations zoals ZO!34, Radio Drenthe en Radio 5 het nummer al. Als vanzelfsprekend volgde toen 'A28' als tweede single van het album en werd deze vrijdag 16 november officieel uitgebracht.

In het radioprogramma Tussenstation zaterdag 17 november vertelde Lohues over zijn inspiratie van het nummer. "Ik heb vanaf mijn negentiende in Utrecht gewoond en ging dan met de trein terug maar later met de band toen we voor het eerst gingen touren, altijd op de terugweg over de A28. Toen ik vorige zomer of die zomer daarvoor in Chicago was, dacht ik daar opeens aan. Ik reed op een weg die leek op de A28 en veel nummers in Amerika gaan over de Route 66 en Route 61, bijvoorbeeld Bob Dylan's Highway 61. Ik dacht dat ga ik ook eens doen, toen heb ik snel een demootje gemaakt op mijn hotelkamer." Opvallend is het contrast met het nummer 'Op Fietse', waarmee Lohues met voormalige band Skik vooral bekend werd. 'A28' gaat over een autorit en niet een fietstocht. Wordt er inderdaad tegenwoordig ook meer in de auto gereden dan op de fiets? "Reken maar", beaamd Lohues, "ik heb nog maar net mijn rijbewijs."

Afgelopen oktober was de zanger uit Erica met 'Daniël Lohues Elektrisch' op clubtour, in tegenstelling tot de theatertours die voorheen jaarlijks plaatsvonden. De tour met band voelde zo goed, dat volgend jaar met dezelfde band 'Daniël Lohues Elektrisch' zal rondtouren. Lohues is dan onder andere te vinden op het hello festival in Emmen, de exacte datum is nog niet bekend. Het festival vindt plaats op 8 en 9 juni 2019. Een nieuw album laat nog even op zich wachten, maar Lohues is wel bezig met het schrijven van nummers voor andere artiesten.

'A28' van Daniël Lohues is de hele week te horen als weekschijf. Elke zaterdagochtend om 10.45u wordt in het radioprogramma Tussenstation een regionale artiest geïnterviewd over zijn of haar nieuwe nummer en verrast met de titel weekschijf. Het interview met Daniël Lohues is terug te luisteren via www.zo34.nl/gemist.