Nu nog een wat saaie kaarsrechte waterweg, maar straks een natuurparadijsje met plasdrasgebieden, vispassages en visbossen. Het Schoonebeekerdiep tussen Coevorden en de Duitse grens gaat tussen nu en eind volgend jaar stevig op de schop. Inzet is een verhoging van de waterkwaliteit en verbetering van het leefgebied voor planten en dieren.
Het is net of je het einde van de wereld hebt bereikt als je aankomt bij de oevers van het Schoonebeekerdiep. Het beekje kruipt praktisch onopvallend dwars door de uitgestrekte veengronden. Het stroompje heeft een internationaal karakter want het vormt een natuurlijke grens tussen Duitsland en Zuidoost-Drenthe.
Normaliter een oase van rust, maar sinds oktober het middelpunt van bedrijvigheid. Aan de Nederlandse zijde is een deel van het grassige talud twee tot zes meter breed afgegraven. Door het talud minder steil te maken, ontstaan er plekken met ondieper water en als gevolg meer begroeiing.
Sinds twee weken geleden zijn de werkzaamheden begonnen en inmiddels goed zichtbaar in het landschap. Langs een deel van het water staat een torenhoge en meterslange zandberg. Het is slechts het begin, aldus projectleider Desiree den Blanken van Waterschap Vechtstromen. Over een lengte van 15 kilometer worden de oevers aangepakt. Vooral de vissen moeten profiteren.
Den Blanken: "Een van onze doelen is om de vismigratie in de beek te verbeteren. Hiervoor leggen we slenken, vispassages en vissenbossen aan in het water." Een vissenbos bestaat uit in het water geplaatste stronken met daar bovenop takken. Zo ontstaat een soort rustplaats voor de vissen. "Want de beek is momenteel eigenlijk niet meer dan een kale bak met water."
Bij de herinrichting wordt het beheerpad ook opengesteld voor wandelaars. "Daarnaast legt de gemeente Emmen een fietspad naast de oever aan. Dus iedereen kan dit mooie gebied straks bezoeken."
Het Schoonebeekerdiep werd ter hoogte van Nieuw-Schoonebeek al eens aangepakt en kreeg daar tevens zijn oude kronkels terug. Deze verdwenen in de vorige eeuw om het waterafvoer voor de landbouw te bevorderen. Bij dit project krijgt de stroom zijn meanderende karakter niet terug. "Dat heeft te maken met geldende afspraken met Duitsland. We mogen de baan van de beek hier niet veranderen."
In totaal wordt er 16 hectare aan voormalige landbouwgrond omgezet naar natte natuur. Een maatregel die ook het nabijgelegen natuurgebied Bargerveen ten goede komt, aldus Den Blanken. "Dat natuurgebied staat onder druk door verdroging en verzuring. Door het uit productie halen van deze landbouwgronden neemt een afname van stikstof met zich mee."
De graafwerkzaamheden langs de beek duren nog zeker tot volgend voorjaar. Vervolgens wordt er werk gemaakt van de vispassages, waaraan het waterschap tot eind 2025 werk heeft.
Door: Rien Kort