Coevorden doelwit van KOZP: 'Nu zijn het de pruiken, de volgende keer de veer op de muts'

De intocht van Sinterklaas in Coevorden in 2022. Foto: ZO!34

Coevorden staat op de demonstratielijst van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en dat leidt tot veel verbazing bij de organisatie van de intocht van Sinterklaas in de stad. “We hebben al drie of vier jaar roetveegpieten”, zegt centrummanager Edwin Boomstra.

De Zuidoost-Drentse stad is een van de 23 plaatsen die de actiegroep op de korrel heeft. “Daar zijn de intochten niet racismevrij en moeten we van ons laten horen", zegt voorman Jerry Afriyie bij de NOS. "We hebben ongeveer 40 plekken benaderd met het verzoek om tot een feest voor alle kinderen te komen. Met iets minder dan de helft zijn we in gesprek", zegt hij. In het verleden behoorde Emmen daar ook toe, maar sinds vorig jaar besloot het sinterklaascomité de intochtvorm aan te passen.

Een groot aantal van die plekken heeft inmiddels al roetveegpieten. Coevorden dus ook. “We begrijpen uit de communicatie dat het hem daar niet in zit, maar wel in de pietenpruiken. Dat is het issue nu”, zegt Boomstra. “We hebben witte pieten met zwarte vegen. KOZP geeft nu aan dat ze geen rode lippen en oorringen willen. Die hebben wij niet, maar dus wel de pruiken. Het is voor hen dus niet voldoende.”

Convenant

KOZP heeft een zogeheten convenant opgesteld in samenwerking met gemeenten intochtcomités. In dat convenant staan afspraken over het uiterlijk van de pieten. Daarin staat onder andere dat ‘alle pieten, hulpen/vrienden van Sinterklaas geen 'afro'-pruiken of andere pruiken die zwarte haarstijlen nabootsen dragen’.

Om tot de lijst van 23 plaatsen te komen, heeft KOZP een kleurenindeling gemaakt. Rode plekken zijn het slechtste, oranje plaatsen moeten zich verbeteren, de groene kleur voldoet aan de eisen. “Vanuit hun standpunt zouden wij niet voldoen. Dat is hun standpunt. Ze hebben ons ingedeeld in categorie rood, er zijn nog zat plaatsen die nog zwarte pieten hebben”, verduidelijkt Boomstra.

‘Het wordt weer opgerakeld’

“Toen ik aantrad als centrummanager hebben we gezegd dat we overstapten op roetveegpieten. In het voortraject gaf dat wel gemopper, maar daarna hebben we het nooit meer gehoord. Zij rakelen het nu weer op waardoor het weer begint te leven. Coevorden is inmiddels gewend aan de roetveegpieten. Ik heb drie weken geleden nog tegen de commissie gezegd dat ze er echt scherp op moeten zijn”, vervolgt hij.

Boomstra zegt inmiddels niet meer te weten waar hij aan toe is. “Het zijn nu de pruiken, de volgende keer wordt het de veer op de muts. Het moet voor iedereen een feest zijn en ik snap dat niet iedereen hetzelfde ervaart, maar nu zijn het de pietenkrullen die aan de beurt zijn.”

Volgens hem kan eenieder zich melden bij KOZP. Neem je aanstoot aan een piet of sinterklaasuiting, dan kan je dit aangeven bij de actieclub. Als zij dan vinden dat de melding voldoet aan hun richtlijnen, worden gemeenten en sinterklaascomités aangeschreven. Zo is Coevorden uiteindelijk op de demonstratielijst beland.

Veiligheid

In het verleden zijn regelmatig aanvaringen en incidenten geweest tussen pro-pietgroepen en KOZP. Of Boomstra bang is dat dit ook in Coevorden kan gebeuren? “We hebben goed contact met de gemeente, het laatste wat we willen is een Volendam 2.0. Goed overleg behouden met de gemeente, mensen hebben recht om te demonstreren, maar het moet geen gedoe opleveren. Dat moeten we niet willen, daar is Coevorden te mooi voor.”

Op voorhand zal de intocht wat hem betreft niet worden afgelast. Welke maatregelen er dan wel moeten worden getroffen, is nog overleg over. Dat loopt uiteen van extra politie-inzet tot demonstratievakken. “We hebben nog geen beslissing genomen over wat we gaan doen, wij gaan er wel een mooi feest voor maken, tenzij de gemeente anders beslist”, besluit de centrummanager.