GGD over Greenblocks Coevorden: 'Uitstoot moet worden teruggedrongen'

Rechts het bedrijfspand van Greenblocks, links woningen aan de Parallelweg in Coevorden Foto: RTV Drenthe / Wouter van Dijk

De gemeente Coevorden moet maatregelen nemen om de uitstoot van houtstof en andere stoffen rondom het bedrijf Greenblocks/PreZero terug te dringen. De hoeveelheid gemeten giftige stoffen uit eerder genomen monsters geven geen reden tot zorg over de gezondheid van omwonenden. Maar de hinder die door de uitstoot wordt veroorzaakt schaadt wél hun woon- en leefklimaat.

Dat stelt GGD Drenthe in een gezondheidskundig advies aan de gemeente Coevorden. Het gaat daarbij om de situatie in de omgeving van het bedrijf aan de Monierweg. Dat bedrijf maakt palletblokken van versnipperd hout en produceert warmte door middel van biomassaverbranding voor een nabijgelegen fabriek.

Bewoners vlak bij het bedrijf, aan de Parallelweg en de Beukenlaan, zeggen al jaren "veel overlast" te ervaren. Zo zijn er meldingen gemaakt van houtstof dat neerdaalt op kozijnen, kliko's en tuinmeubels en wordt volgens hen geregeld een benauwde verstikkende rooklucht ervaren. Ook zou er geregeld sprake zijn van geluidsoverlast. Volgens de buurt zijn de problemen de afgelopen tijd ook alleen maar erger geworden.

'Beperkt beeld'

Op basis van twee eerder genomen monsters van het gevonden houtstof in de buurt - op een dakraam en een tuintafel - stelt de GGD nu dat de gemeten concentraties aan zware metalen en kankerverwekkende koolwaterstoffen (zogeheten polycyclische aromatische koolwaterstoffen) geen directe aanleiding tot zorg geven als het gaat om gezondheidseffecten.

Tegelijkertijd geven de monsters volgens de onderzoekers een beperkt beeld van de stofneerslag in de wijk. "Het is op basis van twee meetpunten niet mogelijk harde afspraken te doen over de gezondheidskundige risico's." De vraag is daarmee of de genomen monsters betrouwbaar genoeg zijn voor een onderzoek op het vlak van gezondheid.

Meer in het algemeen concludeert de GGD dat hoe het nu in de buurt gaat tot onwenselijke situaties leidt. "De hinder die wordt ervaren kan leiden tot verstoring in gedrag en stressgerelateerde klachten. Dat is onwenselijk en moet zo veel mogelijk worden vermeden." Sowieso is het volgens de GGD goed als blootstelling aan houtstof of andere stoffen wordt teruggedrongen. "Bij kankerverwekkende stoffen kan altijd gezondheidswinst worden behaald door reductie van uitstoot, óók als de concentratie onder grenswaarden ligt."

Inloopavond voor omwonenden

De GGD meldt verder dat er geen gegevens zijn over de luchtkwaliteit. "Via inademing van lucht kunnen mensen mogelijk ook blootgesteld worden aan metalen en pak's. Daarnaast kan ook stof van buiten binnenshuis terechtkomen. Mensen kunnen ook blootgesteld worden door consumptie van gewassen uit eigen moestuin. Van deze aspecten zijn geen gegevens beschikbaar."

Naar aanleiding van het GGD-rapport belegt de gemeente Coevorden binnenkort een inloopavond voor direct omwonenden en raadsleden om de situatie te bespreken. Volgens de buurt begon de overlast in 2018, maar zijn er in de loop van de tijd zaken bijgekomen. Ze stellen dat de fabriek niet op die plek past, zo vlak bij een woonwijk. In een reactie meldde Greenblocks eerder overlastklachten serieus te nemen. "We kijken of de klacht naar ons te herleiden is en proberen in dat geval processen te verbeteren, want wij vinden het ook vervelend als buurtbewoners overlast ervaren", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

'Zitten erbovenop'

Burgemeester Renze Bergsma gaf vorige maand tijdens een raadsvergadering aan de zorgen van de buurt rondom de hinder te begrijpen. "We zitten hier dan ook bovenop, maar het is tegelijkertijd een heel lastige kwestie", stelde hij toen. "Ik snap de zorgen die er zijn en daarom staat aanpak van deze situatie ook hoog op onze prioriteitenlijst. We doen onderzoek en nemen bestuurlijke maatregelen. Ook wij willen nu graag een snelle oplossing."

Door: Wouter van Dijk

Dit is een artikel van