'Coevorden, stop met een bosje bloemen als cadeau'

Valentijnsdag bij Hilbrands Bloemen en Wonen Foto: RTV Drenthe / Elly Smit

Een bloemetje bij een feestelijk afscheid van een raadslid, het bezoek aan een honderdjarige of bij een jubileum van een ambtenaar, of andere gelegenheden. Dat klinkt heel vriendelijk, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Dát stelde raadslid Jerry Stoker (PAC) donderdagavond in Coevorden. "Laten we daar nu eens mee stoppen en kom met andere, vooral duurzame gemeentelijke cadeaus."

Voorbeeldfunctie

Volgens hem heeft de gemeente een voorbeeldfunctie als het gaat om duurzame keuzes. "Daar horen bloemen niet bij", stelde Stoker. "Een boeket bloemen heeft een enorme impact op het klimaat. Denk aan het vervoer van de bossen bloemen, maar ook het energieverbruik en de vaak giftige bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden bij de teelt, waardoor bijen en insecten doodgaan." Volgens hem worden bloemen daarnaast ook nog vaak uit het buitenland geïmporteerd. "Alles bij elkaar heeft een regulier gekweekt boeket bloemen een gemiddelde uitstoot van vier kilo CO2."

Daarom stelt Stoker voor om in Coevorden - in navolging van gemeenten als Amersfoort, Zutphen en Den Haag - dat bosje bloemen voortaan te schrappen en te vervangen door duurzame cadeaus. "Denk aan droogbloemen, fruitmanden en biologische chocolade. Of kijk eens naar de lokaal gemaakte kaarsen bij Cosis-locatie Het Ambacht." En mocht het bij bepaalde bijzondere plechtigheden, zoals bij een herdenking of een uitvaart, tóch gepast zijn om bloemen te gebruiken, kies dán voor duurzaam en lokaal geteelde biologische bloemen."

Insectenhotel bij honderdjarige

Hij diende hier donderdagavond een voorstel voor in tijdens de begrotingsvergadering. Dat leverde meteen reacties op van raadsleden Ton Soppe (BBC2014) en Floris Vulto (VVD). "Wat een radicaal plan", stelde Soppe. "Bloemen dragen bij aan het gevoel van welzijn bij mensen. Moet de burgemeester dan straks met een insectenhotel ofzo aankomen bij een honderdjarige?" Dat laatste vond Stoker nog niet eens zo'n gek idee. "Maar zonder gekheid, dit is niet radicaal. Wat wél radicaal is, is iets in stand houden waarvan je weet dat ze slecht zijn voor mens en milieu." Vulto vroeg zich vooral hardop af wat de gemeente hier nou uiteindelijk mee gaat opschieten, als de bloemen worden geschrapt. "Ik heb het idee dat we hier wat mee doorschieten."

'Met een kanon op een mug schieten'

Daar sloot wethouder Steven Stegen (BBC2014) zich bij aan. "Al klinkt dit idee van Stoker sympathiek, ik vind het ook een beetje met een kanon op een mug schieten, dus eigenlijk iets te zwaar." Desalniettemin zegde hij toe wel bereid te zijn voortaan wat terughoudender te zijn met het uitdelen van een bosje bloemen. "We kunnen best af en toe bepalen dat we niet altijd dat prachtige bloemetje uit Afrika hoeven te hebben, maar kan ook een vaste plant of een lokaal geteeld bosje gekozen worden." Of de gemeentelijke bloemetjes in Coevorden écht in de ban zullen gaan, zal nog moeten blijken. Volgende week dinsdag neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel van Stoker.

Door: Wouter van Dijk

Dit is een artikel van