De vlag kan uit bij Voedselbank Zuidoost-Drenthe. De avondwandeling van de Nacht van Vincent was 'een groot succes', zo schrijft de organisatie. Afgelopen zaterdag wandelden vijfhonderd deelnemers een bedrag van 5000 euro bij elkaar. En dat geld gaat linea recta naar de Voedselbank.
De wandeltocht van de Nacht van Vincent is geïnspireerd op een echte wandeling die Vincent van Gogh maakte tijdens zijn verblijf in Veenoord. In november 1883 trok de schilder van Veenoord naar Zweeloo. Achterop een door een paard getrokken wagen. De terugweg daarentegen was minder soepel. Van Gogh besloot 's middags de benenwagen terug naar Veenoord te nemen. Wat volgde was een lange wandeltocht. Op 2 november van dat jaar schreef hij erover in een brief aan zijn broer Theo.
Die brief was nu, 141 jaar later, de aanleiding voor de organisatie om de tocht over te doen. Gedeeltelijk, dat dan weer wel. Zaterdagavond liepen de vijfhonderd wandelaars van de voormalige herberg Mensingh in Zweeloo naar de voormalige herberg op de Brink in Sleen. In Sleen pauzeerde Van Gogh voor een kop koffie en een stuk mik, dat kon zaterdagavond in de Slener kerk. In totaal was de wandeling zo'n negen kilometer lang. De wandelaars deden daar bijna drie uur over. Hun terugtocht naar Zweeloo verliep dan weer, in tegenstelling tot die van de schilder, comfortabel in een bus.
Langs de route, op punten waar Van Gogh moet zijn geweest, werden culturele uitspattingen gehouden. Zo stond bij de kerk in Zweeloo schaapherder Justin Scheffer met een deel van zijn schaapskudde. Net zoals Van Gogh in 1883 moet hebben gezien. Ook werd de scène in de Slener herberg nagespeeld. Ina Ottens, die jarenlang in Museum Ellert en Brammert acteerde, speelde de rol van Lammegien Sanders, uitbaatster van de herberg.
De cheque was niet de enige verrassing voor de Voedselbank. De wandelaars brachten ook etenswaren mee. Die werden verdeeld over kratten die vervolgens weer zullen worden uitgedeeld aan gezinnen die gebruik maken van de Voedselbank.