Langzaamaan doven Henk en Geesje Moes het vuur van hun Haardenspeciaalzaak in Emmen. Op 31 december sluiten ze na dertig jaar definitief de deuren van hun haardenstudio. “We zijn inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd voorbij. Als de leeftijd begint te tellen, dan moet je het op tijd afsluiten”, aldus het ondernemersechtpaar.
Her en der staan nog wat verdwaalde hout-, gas- en pelletkachels. In de hoek van een van de showrooms – als je goed kijkt zie je de contouren van een stijlvolle inrichting nog door de leegstand heen schemeren – staat een tafel met een handvol overgebleven accessoires. “Wat hier nog staat, is nog te koop”, zegt Henk. “Die tafel en haard hebben we nog verkocht”, klinkt het al wijzend naar een rustiek ogende keukentafel.
Nu ruim een maand geleden maakte het echtpaar Moes bekend het voormalige garagepand aan het Noordeind te verlaten. “Na dertig jaar hou(d)t het op, wij stoppen”, siert op ludieke wijze boven de aankondiging op Facebook. De leegverkoop is in volle gang en van de voorheen bomvolle showroom is al bijna niets meer over.
Daarmee zal de aanblik bij het binnenrijden van Emmen vanuit de richting van Odoorn of de Frieslandroute drastisch veranderen. “We zitten hier echt op een a-locatie”, zegt Henk Moes. “We hadden ook gehoopt dat we de zaak konden verkopen zodat hij zou blijven bestaan, maar dat is jammer genoeg niet gelukt”, klinkt hij lichtelijk teleurgesteld. En familieopvolging? “Dat gunnen we onze kinderen niet, die hebben hun eigen levens met goede banen. Ze wonen bovendien in Groningen. In het verleden hielpen ze wel mee, maar het is goed zo.”
Dertig jaar lang, zes tot zeven dagen in de week, toog het echtpaar Moes, zelf woonachtig in de Rietlanden, naar hun levenswerk. “Vuur is echt mijn passie”, aldus Henk Moes. De liefde voor (open) haarden ontstond in zijn tijd als technisch tekenaar bij een installatiebureau. Tijdens de middagpauzes beende Moes naar de werkplaats om daar zijn eigen haardkachel te bouwen. Van die hobby kon hij na verloop van tijd zijn werk maken.
Die achtergrond als technisch tekenaar bleek de ideale voedingsbodem te zijn voor een unieke speciaalzaak. Van het prille, handgetekende ontwerp tot de allerlaatste vlam is het echtpaar Moes betrokken bij ‘hun’ kachels. Henk als ontwerper met een voorliefde voor interieurarchitectuur en Geesje als hoofd van de administratie en later ook als gastvrije verkoopster.
Naar horen zeggen, is er volgens het echtpaar geen bedrijf in Drenthe dat op dezelfde manier werkt als aan het Noordeind gebeurt. “We komen erachter dat we toch wel écht een speciaalzaak zijn geweest. Er was geen tweede hier in de buurt. Dat is wel geprobeerd, maar zoals wij dat deden, vind je hier niet. Het is heel zonde voor de regio. De zaken die het meest vergelijkbaar zijn, zitten in Groningen en Oldenzaal, extra kilometers dus.”
Toch wil het echtpaar zichzelf niet op de borst kloppen. Geesje Moes: “Het belangrijkste is misschien wel het teamverband. We hadden toch wel echt een geweldig team. Nu zijn we met vijf, maar we deden het in het verleden met negen. Je kan nog zoveel verkopen, maar je speelt met vuur, je moet het goed aanleggen.”
Na de jaarwisseling zal alles anders zijn. In de tussentijd poogt het duo Moes de overgebleven haarden, meubels en andere prullaria nog van de hand te doen. Mocht dat voor 1 november nog niet gelukt zijn, zit er mogelijk nog een prijsstunt in het vat, maar dat is op dit moment niet de hoofdzaak. Wat voor het echtpaar nu telt, is het regelen van de overname van de afdeling ‘onderhoud en service’.
“Na al die jaren hebben we toch wel een ontzettend groot klantenbestand opgebouwd”, vervolgt Henk. “Dat ging van gashaarden tot pelletkachels en sinds een paar jaar ook tot schoorsteenvegen. Met het onderhoud gaan we wel door. De deur van de Haardenspeciaalzaak Emmen gaat dicht, maar de service blijft doorgaan. Daarover zijn we nu in de afrondende fase beland met een partij, maar meer kan ik daar niet over zeggen.”
In het begin zullen de dan pensionado’s nog betrokken blijven bij het overdragen van de onderhoudstak van de haardenzaak. “Totdat het allemaal op orde is gebracht”, zegt Geesje. Bijkomend voordeel is dat alle monteurs nog geen twee jaar geleden een zogeheten KIWA-certificering hebben behaald. Daarmee zijn ze bevoegd voor het uitvoeren van onderhoud aan gaskachels. “Een soort APK op de gaskachels”, aldus Geesje.
Maar aan alles komt een eind. Het definitieve pensioen is onomkeerbaar. Hoe voorkomt het echtpaar Moes een val in een diep gat? “We houden niet van stil zitten. Beide zijn we gek op golfen”, zegt Henk. “We hebben net een camper gekocht en willen graag naar Portugal en Spanje. Eerder dit jaar zijn we opa en oma geworden van ons eerste kleinkind, daar kunnen we nu ook van genieten. Ach, en wie weet komen er nog wel meer dingen op ons pad. Ik hoop in ieder geval nog af en toe gevraagd te worden voor een advies of ontwerp”, zegt hij met glimlach.
En of de twee het werk niet een beetje gaan missen? “Toen we bekend maakten dat we zouden stoppen, kwam er veel los. Iedereen wilde het verhaal horen. Sommige mensen schrokken, maar we kregen veelal positieve reacties. De klanten snappen het wel. Wat we misschien wel echt gaan missen zijn de leuke en diverse verhalen van mensen. Van jong tot oud. Dat was prachtig. Hopelijk komen we ze nog wel een keer tegen”, besluit Geesje.