130 agrariƫrs in Zuidoost-Drenthe bezocht om criminaliteit tegen te gaan

De speciale emmers met daarop het nummer van Meld Misdaad Anoniem. Foto: Gemeente Emmen

In Zuidoost-Drenthe hebben gemeenteambtenaren, de politie en boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) onlangs 130 agrariërs bezocht. Ze spraken op een eenvoudige manier met de boeren over ondermijning op het platteland.

Deze actie heet "De Boer Op" en is bedoeld om samen te werken tegen criminaliteit. Wijkagenten en in ondermijning en milieu gespecialiseerde politiemedewerkers werkten daarbij samen met handhavers.

Burgemeester Eric van Oosterhout is blij met deze actie. “Het is belangrijk om onze inwoners, zeker in deze gebieden, weerbaarder te maken. Uiteindelijk kan je namelijk maar één keer nee zeggen tegen ondermijning. Bijkomend voordeel is dat wij ook een beter beeld krijgen van de problematiek in het buitengebied.”

Erkenning en herkenning

De gemeente merkt dat de meeste boeren al goed weten welke risico's er zijn, bijvoorbeeld bij het verhuren van schuren. Toch waardeerden ze het bezoek van de politie en handhavers. “Criminelen zijn natuurlijk een meester in het verbergen. Ik wist al aardig waar ik op moet letten, maar het is goed om hier in het hele gebied aandacht aan te besteden”, aldus één van de agrariërs. “Ook is het fijn om te weten dat we er niet alleen voor staan.”

Waarom het buitengebied

In het buitengebied staan veel lege gebouwen, zoals schuren en kassen. Dit maakt het voor criminelen makkelijk om daar activiteiten te starten zonder dat iemand het merkt. Ze kunnen deze ruimtes gebruiken voor bijvoorbeeld de productie van drugs. De campagne helpt boeren om zich bewust te worden van deze problemen en te leren welke signalen ze kunnen herkennen.

Na de bezoeken kregen de boeren speciale emmers met daarop het nummer van Meld Misdaad Anoniem. Zo kunnen ze ook later iets verdachts melden als ze dat zien.

De actie 'De Boer Op' is een initiatief dat voortkomt uit de Drentse Aanpak Ondermijning, waarbij de verschillende overheden hun krachten bundelen en gezamenlijk optreden in de strijd tegen ondermijning.