De gemeente Emmen neemt het archeologisch vooronderzoek op zich bij drie bedrijventerreinen in de gemeente Emmen. Een van die locaties is Bedrijvenpark A37 bij Oranjedorp, waarbij eerder dit jaar ophef ontstond over de vernietiging van archeologische bodemschatten. Volgens wethouder Guido Rink heeft de gemeente in dat opzicht zijn lesje geleerd.
De gemeente doet de komende zes weken daarom zo'n vooronderzoek op de onderling aangrenzende bedrijventerreinen A37, Pollux 2 en Pollux-West. Ongeveer twee derde van de beschikbare bedrijfspercelen is inmiddels vergund en/of bebouwd. De rest is nog te koop of in optie genomen.
"We weten dat er op bepaalde locaties sprake is van een hoge archeologische waarde", aldus Rink. "Normaliter is het aan de initiatiefnemer om zelf het archeologisch onderzoek te doen. Maar die verantwoordelijkheid trekken wij nu deels naar ons toe."
In dat geval neemt Emmen het onderzoek, zoals sleuven of grondboringen, voor eigen rekening. Mogelijk vervolgonderzoek is aan de betrokken partij.
Op basis van de uitkomsten kan de ondernemer bepalen of hij een optie op de grond neemt of niet. Het kan verder zijn dat er minder diep of aangepast gebouwd moet worden vanwege mogelijke bodemschatten.
De gemeente trekt 30.000 euro uit voor het vooronderzoek. "We willen de potentiële kopers laten weten waar hij of zij aan toe is. Het is een administratieve last minder en het is ondernemersvriendelijk", aldus wethouder Rink.
Overigens verwacht Rink niet dat er veel van uitzonderlijke waarde gevonden wordt. "Of het moet echt wel iets bijzonders zijn, zoals bijvoorbeeld een piramide", zegt hij gekscherend.
De maatregel is ook bedoeld om onzekerheid bij ondernemers weg te nemen over de bedrijfslocaties. De gemeente Emmen ging namelijk de mist in bij de verkoop en het laten afgraven van grond voor een groot distributiecentrum op Bedrijvenpark A37 bij Oranjedorp. Ondanks dat Emmen wist dat de grond mogelijk grote archeologische waarde had, liet de gemeente het afgraven zonder eerst onderzoek te doen.
Toen het bedrijventerrein ruim twintig jaar geleden werd aangelegd, was de grond al verstoord geraakt door de aanleg van infrastructuur. In latere jaren kregen gemeenten de wettelijke verplichting opgelegd om toe te zien op de omgang met archeologische bodemschatten.
De gemeente ging in het geval van de locatie voor dit distributiecentrum ervan uit dat zaken van mogelijke waarde waarschijnlijk verwoest moesten zijn. Een foute aanname bleek achteraf, waardoor er alsnog bodemschatten verloren gingen.
De inmiddels vertrokken wethouder René van der Weide liet dit voorjaar weten dat na bezwaren van omwonenden tegen de komst van het distributiecentrum de vergunning opnieuw tegen het licht is gehouden. Toen kwam de realisatie dat de gemeente de fout was ingegaan. Volgens de toenmalige wethouder leidde dat tot de ontdekking dat er wel degelijk mogelijk waardevolle zaken in de bodem zaten.
Volgens Rink maakten ondernemers zich zorgen over de door hen beoogde bedrijfskavels in de directe omgeving van het distributiecentrum. Het initiatief van de gemeente is daarom ook bedoeld om die zorgen weg te nemen.
Mogelijk volgen nog andere bedrijventerreinen. "We kiezen eerst voor deze locaties omdat hier de meeste opties op liggen." Hoe zit het met de locaties die al vergund zijn? "Als ze al bebouwd zijn kunnen we niet veel meer doen. Want in dat geval zijn wij geen eigenaar meer."
De blauwe en groene vlakken worden onderzocht. De gele vlakken zijn reeds vergund en/of bebouwd. Foto: Gemeente Emmen
Door: Rien Kort