Komt er nu wel of niet een nieuwe munitie-opslag voor Defensie ten noordoosten van Zweeloo, in de gemeente Coevorden? Een kabinetsbesluit over de verschillende mogelijke locaties wordt zeer binnenkort verwacht. "Wij hebben hier nog steeds veel vragen over, dat is feitelijk niet veranderd."
Dat zegt woordvoerder René Nanninga van de gemeente Coevorden. Begin dit jaar uitte deze gemeente al haar bezwaren op het plan voor een munitiedepot bij Zweeloo. "Wij hebben vragen over de veiligheid, maar vooral ook over de toekomst van de omwonenden", zegt Nanninga. "Daarom hebben we ook een zienswijze ingediend bij het Rijk, om deze vragen onder de aandacht te brengen. Én we hebben contact opgenomen met direct omwonenden, Plaatselijk Belang en de betrokken grondeigenaren. We hebben hen geïnformeerd over de plannen van Defensie, terwijl we op dat moment zelf nog geen volledige kennis hadden van de details."
Eerder werden de mogelijke consequenties al duidelijk, als Defensie voor Zweeloo kiest. In de directe omgeving van de mogelijke locatie voor het depot kunnen geen huizen of andere gevoelige objecten staan. In dit gebied gaat het dan om een camping en een melkveehouderij, plus een andere boerderij. In een grotere zone daaromheen gelden mogelijk ook beperkingen of maatregelen. Te denken valt aan het aanbrengen van veiligheidsglas of het aanpassen van gevels. Het kleinschalige bedrijventerrein Klooster bij Zweeloo valt binnen die zone.
Defensie zoekt naar een geschikte plek voor een munitiedepot in het noorden van het land. Het gaat dan om een Snel Inzetbare Capaciteit-munitieopslag (SIC). Dat depot bestaat uit zeecontainers, gevuld met munitie die gemakkelijk en snel vervoerd kunnen worden. Het transport over zee vindt plaats vanuit de Eemshaven.
Acht mogelijke locaties werden eerder dit jaar benoemd, waarvan twee in Drenthe (Zweeloo en Exloo). Daarnaast werden drie mogelijke plekken in Friesland genoemd en drie in Groningen. Begin deze maand liet staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman weten dat de drie Groningse locaties - in het aardbevingsgebied - zeer waarschijnlijk afvallen. Nanninga: "Dat geeft ons op dit moment geen extra reden tot zorg, zo lang er nog geen besluit is genomen; we beoordelen deze uitspraak niet als een verhoogde kans op een depot in Zweeloo."
Voor wat betreft de andere Drentse locatie, in Exloo, gaf de gemeente Borger-Odoorn eerder al aan deze locatie zeer ongeschikt te vinden, onder meer vanwege de aanwezigheid van landschaps- en natuurwaarden, toerisme en recreatie, Astron, LOFAR en het UNESCO-gebied De Hondsrug.
Een besluit over de munitiedepots wordt op korte termijn verwacht. ''Mocht Defensie uiteindelijk voor Zweeloo kiezen, dan roept dat bij ons nog steeds een aantal belangrijke vragen op. We wachten de officiële reactie van Defensie af en bepalen daarna welke stappen we ondernemen. We volgen de situatie nauwlettend en stemmen dit, indien nodig, af met de omwonenden. We zijn nauw betrokken bij het proces, maar het initiatief ligt bij Defensie."
Door: Wouter van Dijk
Mogelijke locaties munitiedepots. Foto: RTV Drenthe