Koken op de Boerderij: 'Les van grond tot mond'

Basisschoolleerlingen krijgen les op de boerderij. Foto: DCTerra

Van de koe tot een pak melk, of van een krop andijvie tot een voorgesneden groentemix. Veel basisschoolleerlingen in Zuidoost-Drenthe staan niet zo vaak stil bij de vraag hoe hun eten in de supermarkt belandt. Voor scholengemeenschap DCTerra dé kans om de jeugd meer te leren over gezonde voeding.

Onderwijsproject 'Koken op de Boerderij' ontstond een aantal jaren geleden, zegt Annika van der Zwaag, onderwijsondersteuner bij Terra College Emmen. "Het kwam op ons pad via het provinciale project Jong Leren Eten. Daaromheen hebben we dit project opgezet. Ik ben toen in Sleen geweest bij een boerderij met een eigen boerderijwinkel met de vraag of ze ervoor openstonden dit project te draaien. En dat wilden", aldus Van der Zwaag.

Boerderijeducatie

Nelly van Rijn, docent op het Terra College, legt uit hoe het project werkt: "We zijn met onze studenten naar boerderijen in de buurt geweest. Daar hebben zij boerderijeducatie gegeven aan basisschoolleerlingen uit de omgeving. Het doel is dat zij leren hoe het proces gaat van het land tot op het bord. Van grond tot mond dus."

"Wij zijn in deze de groenopleiders", vult Van der Zwaag aan. "Wij hebben alleen geen koksopleiding. We zochten toen in de buurt naar een samenwerking en daarin was het Drenthe College een geschikte school. Het Drenthe College kookt met de kinderen op de boerderij, wij verzorgen de lessen. Uiteindelijk is het de bedoeling om met de productien die op de boerderij zijn iets lekkers te maken."

Gezonde keuze

Met het project hoopt DCTerra, de onderwijsinstantie die in augustus is ontstaan na de fusie tussen het Terra en Drenthe College, de jeugd te leren waar eten vandaan komt. Van de koe op het land die in de melkput gemolken wordt tot het melkpak in de supermarkt. Een deel van de les bestaat uit het proeven van de verse producten, zodat de kinderen het verschil tussen verse producten en die uit de supermarkt leren kennen.

"Opa's en oma's schrikken soms als ze meekomen met hun kinderen en zien dat ze niet weten wat een krop andijvie is. Dat gemiste stukje educatie proberen we hier op te vangen", geeft Van der Zwaag de noodzaak van 'Koken op de Boerderij' weer. "Ze zien het alleen gesneden in de supermarkt. Wat is groente en hoe ziet dat eruit. Die vragen behandelen we. Daarbij staan we ook stil bij het belang van gezonde voeding. Weet wat je eet. Dat is echt de toegevoegde waarde van dit project."

Enthousiasme

De reacties? "Altijd enthousiast", zegt Van Rijn. "De kinderen zijn nieuwsgierig en stellen vaak heel goede vragen waar ook de boeren van staan te kijken. Ze keren met veel enthousiasme en informatie terug op school. En niet te vergeten, ook met een volle buik." Van der Zwaag ziet op haar beurt dat enthousiasme ook terug bij de juffen en meesters.

Ook DCTerra is tevreden met het project. Inmiddels is het al uitgerold in Meppel en Groningen. "Maar dat zouden we ook willen uitbreiden buiten de week van het eten om, vaker per jaar dus. We proberen er écht continuïteit aan te geven", besluit Van der Zwaag.

Foto: DCTerra