Coevorden komt met 'kliko-controles'

Inwoners van Coevorden betalen vanaf januari per keer dat ze hun grijze kliko bij de weg zetten Foto: RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Inwoners van de gemeente Coevorden die vanaf volgend jaar hun restafval in de 'verkeerde' kliko gooien, kunnen al snel rekenen op een boete. De gemeente Coevorden kondigt een streng handhavingsbeleid aan, om op die manier vervuiling van verschillende afvalstromen te voorkomen.

Voor dat handhavingsplan wil het college van burgemeester en wethouders nu een bedrag van 200.000 euro uittrekken. De gemeente verwacht die investering snel terugverdiend te hebben, omdat de 'klikocontroles' naar verwachting hogere verwerkingskosten van het afval voorkomen.

Tien euro per kliko

Strengere handhaving in Coevorden komt niet uit de lucht vallen. Vanaf 1 januari gaat deze gemeente over op het zogeheten diftar-systeem, waarbij inwoners bijna tien euro betalen per keer dat ze hun grijze kliko aan de weg zetten. Een risico dat dit nieuwe systeem met zich meebrengt, is dat inwoners hun restafval dan maar in de container voor plastic en metaal (pmd) of voor groente- en fruitafval (gft) dumpen.

Op die manier is de grijze bak minder snel vol en hoeft 'ie dus minder snel aan de weg. Een ander risico, zo stelt de gemeente, is dat inwoners vuilniszakken bij ondergrondse containers plaatsen, of in de natuur dumpen, om zo kosten te omzeilen.

Gaat er meer verkeerd vuil in de pmd- en gft-containers, dan betekent dat hogere verwerkingskosten, die volgens de gemeente uiteindelijk door de inwoners betaald moeten worden via de afvalstoffenheffing. Per ton afgekeurd pmd-afval kost dit de gemeente 480 euro (245 euro door het mislopen van een vergoeding en 235 euro vanwege een boete). En bij gft-afval geldt een hoger verwerkingstarief als er meer partijen afgekeurd worden.

Alle kliko's chippen

Om hoge kosten door dit "ontwijkgedrag" te voorkomen, zet de gemeente dus van begin af aan stevig in op controles. Toezichthouders van de gemeente Coevorden en afvalcoaches van afvalbedrijf Area gaan die controles uitvoeren. Alle pmd- en gft-containers in de gemeente worden gechipt. Als er dan in een kliko verkeerd afval wordt geconstateerd, is de eigenaar van de container makkelijk te herleiden.

Bovendien krijgen alle toezichthouders een mobiele handcomputer met het systeem CityControl, waarin ze overtredingen direct kunnen bijhouden. Wordt er vaker dan drie keer geconstateerd dat een inwoner in de fout gaat met zijn of haar afval, dan volgt een boete. Hoe hoog die boete is, is nu nog niet bekend.

De controles gaan meteen met de invoering van diftar in en zullen vooral komend jaar plaatsvinden, meldt het college. De boa's van de gemeente - die bevoegd zijn om afval grondig te doorzoeken - richten zich vooral op het 'pakken' van mensen die bewust sjoemelen met hun afval. De afvalcoaches van Area - die eigenlijk alleen het deksel van de kliko mogen oplichten - richten zich op inwoners die onbewust in de fout gaan, door ze te informeren over de verschillende afvalstromen.

Zorgen

Sjoemelen met vuilnis en afvaldump in de natuur zijn eerder al vanuit de gemeenteraad zorgen geweest, op het moment dat besloten moest worden of Coevorden over zou stappen op diftar. Wat betreft afvaldump in de natuur, verwacht de gemeente op basis van ervaringen van andere gemeenten dat de angst daarvoor "beduidend groter is dan de werkelijke vervuiling."

In december vorig jaar nam Coevorden het besluit over te gaan op diftar. Een maand geleden werd bekend dat het 'klikogeld' voor inwoners 2,60 euro hoger is dan aanvankelijk verwacht, om het plan kostendekkend te houden.

Met het nieuwe afvalsysteem wil Coevorden toewerken naar het doel dat er vanaf het jaar 2028 per inwoner maximaal 100 kilo restafval per jaar wordt aangeboden. Afgelopen jaar was dat nog 145 kilo. De gemeenteraad buigt zich later deze maand over het nieuwe handhavingsplan.

Door: Wouter van Dijk

Dit is een artikel van