Aardoliewinning en afvalwaterinjectie Schoonebeek kan doorgaan

Duitse en Nederlandse aardoliewinning op de landsgrens in Schoonebeek Foto: RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag afvalwater uit de oliewinning in Schoonebeek in het bijna lege gasveld onder Schoonebeek injecteren. Dat heeft het ministerie van Klimaat en Groene Groei besloten.

De vergunning geldt voor één van de twee locaties waar de NAM afvalwater in de bodem wil stoppen. Het vergunningstraject voor de andere locatie loopt nog.

Gas- en oliewinning

De NAM wint in Schoonebeek olie en gas. De vergunning voor het winnen van gas in Schoonebeek is door minister Sophie Hermans verlengd tot 2033. In dit gasveld gaat de NAM ook het afvalwater uit de oliewinning injecteren.

Tegen beide vergunningen zijn nog bezwaarprocedures mogelijk bij de rechtbank.

Afvalwater oliewinning

De NAM wil de aardoliewinning in Schoonebeek weer opstarten, daarvoor heeft het bedrijf al jarenlang een vergunning. Maar de aardoliewinning ligt stil sinds het afvalwater van de oliewinning niet meer in lege gasvelden in Twente gepompt wordt. In Twente werd jarenlang door inwoners en de politiek strijd gevoerd tegen de afvalwaterinjectie. De NAM besloot daarom het afvalwater in Schoonebeek in de grond te stoppen, in het bijna lege gasveld dat onder het Schoonebeker olieveld zit. Maar daar is een nieuwe vergunning voor nodig.

De NAM wil het in de bodem stoppen van het afvalwater op een andere manier doen dan eerder in Twente. In Schoonebeek moeten er op beide locaties nieuwe putten geboord worden. Die putten moeten veiliger worden tegen eventueel lekken van afvalwater en de buizen worden grotendeels van kunststof in plaats van staal. Staal is gevoelig voor corrosie en kunststof niet.

Op die manier denkt de NAM minder chemische stoffen toe te moeten voegen aan het aardolieproductieproces.

Zuiveringsstrijd verloren

Stop Afvalwater Schoonebeek (SAS) en Dorpsbelangen Schoonebeek willen niet dat het afvalwater de bodem ingaat en zien liever dat het gezuiverd wordt. Maar daar kiest de NAM niet voor, want volgens het gasbedrijf is het te duur, is er extreem veel energie voor nodig en ligt de aardoliewinning dan nog jaren stil. Onderzoeksinstituut TNO en toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) geven de NAM daarin gelijk en vinden dat afvalwater injecteren in de bodem op dit moment de beste oplossing is voor het milieu.

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei baseert zich voor de vergunning op de onderzoeken van TNO en SodM en geeft de NAM dus groen licht voor zowel het injecteren van afvalwater als het verlengen van de gaswinning.

De verwachting is dat de vergunning voor de andere afvalwaterinjectielocatie er ook komt. Stop Afvalwater Schoonebeek beraadt zich op het aanvechten van de vergunningen bij de rechter.

'Aan de slag'

Naoberschap Oliedorp (NOD) is blij dat de NAM nu deze twee vergunningen krijgt van de minister. Volgens NOD toont het besluit van de minister aan dat er geen aanleiding is voor andere keuzes. Hiermee is de weg vrij voor de NAM om de activiteiten te hervatten, wat volgens de actiegroep een positieve impuls geeft aan de economische ontwikkeling van het dorp.

1 euro per vat voor Schoonebeek

Nieuw is dat Schoonebeek en de regio meeprofiteren van de aardoliewinning. Het grootste deel van de opbrengst (60 procent) verdwijnt in de staatskas en de rest is voor NAM-eigenaren Shell en ExonnMobil, maar er gaat straks 1 euro per gewonnen vat terug naar de regio.

Een van de pijnpunten voor de regionale politiek is dat er geen financiële bijdrage vanuit het Rijk voor de oliewinning in Schoonebeek komt. Voormalig staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw had wel een rijksbijdrage in het vooruitzicht gesteld, maar kwam daarop terug. 1 euro per gewonnen vat is naar schatting goed voor 30 tot 45 miljoen euro, zolang er nog aardolie in Schoonebeek uit de grond wordt gehaald.

Door: Serge Vinkenvleugel

Dit is een artikel van