Voor de nieuwbouw van middelbare school De Nieuwe Veste in Coevorden moet de gemeente Coevorden opnieuw dieper in de buidel tasten. Er is ruim 3,7 miljoen euro extra nodig, vooral vanwege gestegen bouwkosten.
Daarmee komt het totale investeringsbedrag voor deze nieuwe school - die gebouwd moet worden op bedrijventerrein Holwert-Midden - nu op ruim 38 miljoen euro uit. Of dit voldoende zal zijn, is echter zeer de vraag.
Dat er nu weer geld bij moet, heeft vooral te maken met indexatie, meldt het college van burgemeester en wethouders. In een voorstel aan de gemeenteraad vraagt het college nu om dit extra investeringsbedrag. Het geld komt bovenop de 34,5 miljoen euro die eerder al was gereserveerd.
Vorig jaar moest er al 1,7 miljoen euro worden bijgelegd. Toen vanwege een besluit om in het nieuwe schoolpand ruimtes toe te voegen voor lessen die eerder in het Cultuurhuis in Coevorden werden gegeven.
Het definitief ontwerp voor de nieuwbouw van De Nieuwe Veste in Coevorden is klaar. Foto: Nieuwe Veste
De indexatie heeft nu te maken met het feit dat het definitief ontwerp voor het nieuwe schoolgebouw en voor het terrein eromheen klaar is en twee weken geleden is vastgesteld. "Zouden we nu gaan bouwen, dan hebben we door gestegen bouwkosten ruim 38,2 miljoen euro nodig", stelt het college.
Maar er wórdt nu nog niet gebouwd en de bouwstart zal ook nog wel op zich laten wachten. Recent meldde RTV Drenthe dat het plan flinke vertraging op kan lopen, omdat de gemeente nog niet alle benodigde grond in bezit heeft en daardoor nu genoodzaakt is op de pauzeknop te drukken. Er loopt een onteigeningsprocedure voor nog drie benodigde percelen op de hoek Parallelweg/DSM-weg. Achter de schermen kan de gemeente voorbereidingen treffen en bijvoorbeeld de omgevingsvergunning voorbereiden, maar echt bouwen kan pas als de grond in bezit is.
De vertraging die dit met zich meebrengt, kan oplopen tot vier jaar, afhankelijk van de nog te lopen procedures. Dat bevestigt het college nu ook. Gaan de grondeigenaren in het onteigeningsproces niet in verweer of cassatie, dan kan die procedure medio volgend jaar afgerond zijn. Maar gebeurt dat wél, dan kan dat proces zomaar twee jaar langer duren.
Dat roept de vraag op wat er in de tussentijd met de bouwkosten zal gebeuren. In het raadsvoorstel gaat het college nu nog uit van de start van de werkzaamheden in 2026 of 2027. Op dat moment zal er opnieuw een indexatie van de bouwkosten moeten plaatsvinden. Het is niet ondenkbaar dat het college dan opnieuw om extra financiering zal vragen.
De beoogde nieuwe locatie voor de Nieuwe Veste in Coevorden. Foto: RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Maar er is een tweede risico waardoor de kosten nog hoger uit kunnen pakken. Sanering van de grond waar de school moet komen te staan, kan duurder uitpakken. In de plannen is nu rekening gehouden met benodigde grondsanering vanwege sterke vervuiling tot één meter diep, maar het is nog niet zeker of dat voldoende is. Ook dát heeft te maken met het feit dat de grond nog niet in bezit is. "We hebben daardoor nog geen onderzoek kunnen laten uitvoeren om vast te stellen hoe het staat met de bodemvervuiling", meldt het college.
De Nieuwe Veste is op z'n zachtst gezegd niet blij met de vertraging, zo liet Matthias Kooistra namens onderwijsgroep Aurelia recent richting RTV Drenthe weten. Een consequentie is dat de school langer dan gepland in het huidige verouderde gebouw aan de Van Heeckerenlaan moet blijven zitten en dat brengt extra onderhoudskosten met zich mee. Díe kosten heeft de gemeente nu in beeld gebracht: voor de periode 2026-2029 zou dat 1,5 miljoen extra betekenen.
En wie gaat dat betalen? Het college van Coevorden meldt: "Wettelijk gezien is de school vanuit de door haar ontvangen bekostiging vanuit het rijk verantwoordelijk voor onderhoud van het gebouw." Of de school daar zo ook over denkt, is de vraag. Kooistra stelde recent dat de gemeente het risico van het verwerven van de grond mogelijk heeft onderschat.
De Nieuwe Veste biedt voortgezet onderwijs van praktijkonderwijs tot en met gymnasium. Op de nieuwe plek wil de school een modern en compact gebouw realiseren voor de ruim 1.100 leerlingen.
De gemeenteraad van Coevorden moet eind oktober nog akkoord gaan met het extra budget van ruim 3,7 miljoen euro. Volgende donderdag buigt de raadscommissie zich over dit voorstel.
Door: Wouter van Dijk