Geen boten meer door Koppelsluis Nieuw-Dordrecht: 'We zoeken een noodoplossing'

Het sluisgebouw dat vannacht is afgebrand in Nieuw-Dordrecht Foto: RTV Drenthe / Mirthe Zuhorn

Een rondje Drenthe varen is sinds vandaag even niet meer mogelijk. In Nieuw-Dordrecht woedde vannacht brand in het sluisgebouw aan het Willem-Alexanderkanaal. Het vuur zorgde ervoor dat er niks meer van het gebouw over is. De Koppelsluis is daarom niet meer te bedienen.

"De sluis heeft zonder het bedieningsgebouw geen functie meer. Alle apparatuur die daar in staat heb je echt nodig", aldus Marten Huitsing van provincie Drenthe bij RTV Drenthe. Het gebouw is verwoest, maar in de kelder zijn nog wat onderdelen intact gebleven. "Daarmee hopen we een noodvoorziening te maken", zegt Huitsing.

Noodvoorziening

Hoe een noodvoorziening er uit komt te zien en wanneer die geplaatst kan worden blijft speculeren. Daarom stelt de provincie een werkgroep samen. Huitsing: "We moeten iets creëren waardoor de sluis bedienbaar wordt, dat zal waarschijnlijk met knoppen of handbediening zijn." Voorheen was de bediening geautomatiseerd, dat kan op korte termijn niet gerealiseerd worden.

"Hoe snel we die noodvoorziening kunnen maken is een goede vraag, want dat zal wel even tijd kosten. Het is te hopen dat er volgend vaarseizoen gewoon weer boten door de sluis kunnen varen", zegt Huitsing.

'Dit is het werk van pyromanen'

Stichting Veenvaart noemt de brand in het sluisgebouw een "grote catastrofe", zo laat Stoffer Appeldorn namens de stichting weten. "We worden hier echt heel verdrietig van", zegt hij. Volgens hem loopt de schade al gauw richting de vijf ton.

Omdat tien dagen geleden een pleziervaartuig vlak bij de sluis in vlammen opging, sluit de politie brandstichting bij de Koppelsluis niet uit. Appeldorn: "Dit is het werk van pyromanen, volgens mij is er sowieso opzet in het spel. Ik vraag me af in wat voor wereld we leven." De politie doet onderzoek naar de oorzaak.

Volgens de stichting is de doorgang via de sluis in het Willem-Alexanderkanaal heel belangrijk voor de vaarroute. "Dankzij deze verbinding kunnen mensen een rondje door Drenthe varen, maar nu de sluis door de brand beschadigd is, wordt dat lastig. Dat is een enorme domper, juist nu we ons als organisatie inzetten om het vaartoerisme in deze provincie op de kaart te zetten", zegt Appeldorn.

'Straks steken ze onze boot ook nog in de fik'

Ook Stichting Snikke 'Johannes Veldkamp', die veel gebruikmaakt van de sluis, is geschrokken. "Onze boot ligt aan het begin van het Willem-Alexanderkanaal. Ik maak me nu best zorgen, straks steken ze onze boot ook nog in de brand", reageert voorzitter Harm van Weerden namens die stichting. "Ik heb hier een vreemd gevoel over, maar we kunnen moeilijk gaan posten bij de boot."

Voor de stichting is het probleem bij de sluis vervelend. "We zouden er vanmiddag met de boot nog langskomen, maar dat plan moeten we nu dus halsoverkop aanpassen. We zullen moeten improviseren en een andere route zoeken." Eind oktober waren er ook nog vaarten met de boot ingepland. "Dus dit heeft voor ons best wat consequenties." Van Weerden hoopt dat het kanaal vóór het komende seizoen weer bevaarbaar is.

De sluis heeft sinds 2013 overigens niet alleen een functie voor de recreatievaart, maar ook voor het waterpeil in Zuidoost-Drenthe.

Door: Mirthe Zuhorn

Dit is een artikel van