Raad Emmen zet sein op groen voor combiplan voetbalstadion, topsporthal en nieuwe school

Het stadion van FC Emmen Foto: RTV Drenthe / Sander Foekens

Praktisch de gehele gemeenteraad staat het toelaten van commercie op Sport en Businesspark De Meerdijk toe. Hiermee komt de komst van een nieuw voetbalstadion in combinatie met de nieuwbouw voor het Carmelcollege en een topsporthal een ferme stap dichterbij. De gemeente kan nu met het plan de boer op richting potentiële investeerders.

Sportwethouder Pascal Schrik deed samen met betrokken partijen onderzoek naar de financiële haalbaarheid van dit plan. Voor dit combinatieplan is een bedrag van rond de 140 miljoen euro gemoeid. Het grootste prijskaartje hangt aan het stadion. Dat moet zestig miljoen euro kosten.

De nieuwbouw voor de school en de topsporthal liggen op 55 miljoen euro. De rest is nodig voor onder meer infrastructuur en verwerving van gronden.

600 banen

Met de functieverruiming zijn commerciële activiteiten, zoals grootschalige doe-het-zelfzaken, horeca, fietsenzaken en supermarkten, straks toegestaan op de Meerdijk. Een noodzakelijke stap voor de financiering van het stadion, want de gemeente gaat enkel investeren in de school en de topsporthal.

De uitgestippelde koers kon rekenen op positieve bijval vanuit de raad. Raadslid Rene van der Weide van Wakker Emmen somde de verwachte voordelen nog eens op. Waaronder de economische impuls die het de regio gaat brengen: "600 banen erbij en 10 tot 15 miljoen euro aan spin off."

Plus woningbouwmogelijkheden voor de wijk Angelslo op de plekken van de huidige sporthal (die opgaat in de topsporthal) en de huidige locatie van het Carmelcollege. "De uitdrukking nu of nooit is hier echt van toepassing."

Zorgen ondernemers

Ook de PvdA was tevreden over het plan. Volgens Arno de Vries zal er straks een Meerdijk ontstaan die Emmen de smoel geeft die het verdiend. Melvin Tuik (CDA) voorziet dat de topsporthal Emmen als sportregio prominent op de kaart zal zetten.

De PVV, hoewel positief, deelt de zorgen van ondernemersvereniging De Koepel. De Emmer winkeliersvereniging vreest dat het toelaten van commercie op de Meerdijk negatief uitpakt voor de middenstand in de binnenstad. "Overleg samen met de winkeliers welke zaken wel en niet worden toegelaten", gaf fractievoorzitter Klaas Bosma als advies mee.

Blinde kippen

Hart voor Emmen was ronduit tegen het voorstel. "Laten we niet als een stel blinde kippen achter elke commerciele belofte aan lopen", aldus fractievoorzitter Robart de Jong. Zijn fractie was faliekant tegen de verruiming van het bestemmingsplan. "Straks bouwen ze een feestje op de Meerdijk en is er leegstand en vergrijzing in de binnenstad. We zetten een deel van Emmen op de kaart en een ander deel schuiven we van de kaart."

Hart voor Emmen bracht op het laatste moment nog een amendement in, wat leidde tot enige irritatie. Met dit middel hoopte hij de functieverruiming uit het plan te slopen. Geen enkele fractie ondersteunde dit.

Geen sportgerelateerde detailhandel

Wethouder Pascal Schrik liet weten blij te zijn met het brede draagvlak voor het plan. De grootste zorg, nadelige gevolgen voor de winkeliers in Emmen centrum, is heel zorgvuldig naar gekeken, aldus Schrik. "Om die reden staan we sportgerelateerde detailhandel niet toe, omdat dit wel een negatief effect kan hebben op de binnenstad. Dat hebben we er uitgelaten."

De wethouder was ook geen voorstander van het amendement van Hart voor Emmen. Daarmee werd het fundament onder het plan weggeslagen. Niet dat dit effect had op de uitkomst van de stemming. Op Hart voor Emmen na, stemde iedereen voor.

Funest

Voorzitter Jos Schomaker, voorzitter van winkeliersvereniging De Koepel, reageerde teleurgesteld op het besluit van de raad. Funest, zo benoemt hij het. Hij laat verder weten geen vertrouwen te hebben in de werking van het plan.

Een compleet ander geluid komt van voorzitter Rinse Bleeker van FC Emmen. "Met deze stap wordt het voor ons mogelijk om in het nieuwe stadion meer zogenaamde skyboxen te bouwen, waardoor we meer opbrengsten kunnen genereren", legt hij uit. "Met deze extra opbrengsten wordt de huurprijs voor ons stadion dragelijk. Zonder deze extra inkomsten is een nieuw stadion onmogelijk."

Licentie

Een nieuw stadion is een noodzakelijke stap wil Emmen het betaald voetbal behouden. Zonder investeringen zal de huidige Emmer voetbalarena op de langere termijn niet kunnen voldoen aan de eisen van de KNVB. Met als gevolg dat de club zijn licentie verliest. De club is zelf financieel niet in staat om deze stap te zetten. Dat geld moet komen van derden.

Wethouder Schrik benadrukte al eerder dat er met deze stap nog geen definitief besluit is genomen over de bouw. Eerder een positieve stap in die richting. Definitieve knopen worden op zijn vroegst pas in 2025 of 2026 doorgehakt. Verwachting is dan ook dat het nog vijf jaar duurt voordat de eerste schop de grond in kan.

Door: Rien Kort

Dit is een artikel van