Is er sprake van een gezondheidsrisico voor omwonenden van het bedrijf Greenblocks/PreZero in Coevorden? Die vraag hangt boven de markt, nu de buurt eerder deze week aangaf nog altijd veel geur- en geluidsoverlast te ervaren.
Gezondheidsdienst GGD Drenthe deed bijna een jaar geleden een milieu-onderzoek naar stofmonsters uit de omgeving van het bedrijf en rapporteerde aan de gemeente. Maar de conclusies zijn nog altijd niet openbaar gemaakt. "En dat vind ik vreemd", zegt raadslid Ton Soppe (BBC2014). Hij diende recent een reeks vragen in bij het gemeentebestuur over de stand van zaken rondom de overlastsituatie. "Als dat rapport er immers ligt, dan is het toch goed om de bevindingen meteen te delen met de bewoners en met het bedrijf?"
Ook de buurt - Beukenlaan en Parallelweg - is er niet gerust op, laten inwoners weten. "Eerder deze week heb ik contact gezocht met de GGD met de vraag hoe het zit met dat rapport", zegt bewoner Henk Zandman. "De persoon die ik aan de lijn kreeg, reageerde zeer verbaasd over het feit dat wij nog van niets weten. De stukken zouden al enige tijd geleden doorgestuurd zijn naar de omgevingsdienst RUD Drenthe en vervolgens doorgezet naar de gemeente."
Bewoonster Dineke Eikens: "Dit voelt voor ons niet goed. Immers, als er niets aan de hand zou zijn, dan lijkt het me niet zo'n probleem om conclusies met ons te delen. Maar nu het zo lang stil blijft, vrezen we dat er misschien toch iets niet goed is." Een woordvoerder van de GGD geeft aan geen inhoudelijke reactie te kunnen geven op het rapport, aangezien het hier om een onderzoek gaat dat in opdracht is uitgevoerd.
De buurtbewoners vrezen vooral een negatief gezondheidseffect door het vrijkomen van de stof formaldehyde, dat in het productieproces van het bedrijf mogelijk gebruikt wordt als een soort lijmstof. Van deze stof is bekend dat het een sterke, onaangename geur heeft. Bovendien kan deze stof bij mensen zorgen voor irritatie aan de ogen en keel. "Dat zou ons niets verbazen", zegt Eikens. "Aangezien wij vaak een vreemde, wat chemische geur ruiken."
Soppe dringt er inmiddels bij het gemeentebestuur van Coevorden op aan om het GGD-rapport alsnog zo snel mogelijk openbaar te maken. "Dat rapport is immers nu leidend." Hij wil bovendien tijdens de eerstvolgende commissievergadering in Coevorden, op donderdag 10 oktober, in gesprek over de overlastsituatie. Het college van burgemeester en wethouders van Coevorden bevestigt kennis te hebben genomen van het rapport van de GGD. "Momenteel zijn wij de uitkomsten en conclusies aan het bestuderen. We zullen het rapport en de duiding van de resultaten naar verwachting half oktober delen met zowel de gemeenteraad, het bedrijf als omwonenden." Ter aanvulling, meldt woordvoerder Alieke Wijnholds: "Het is niet zo dat we geheimzinnig willen doen, maar het punt is dat het erop lijkt dat het uitgevoerde onderzoek te weinig goede informatie geeft om een goede conclusie te kunnen trekken. Dat zijn we nu aan het uitzoeken."
Eerder deze week lieten buurtbewoners aan RTV Drenthe weten helemaal klaar te zijn met de overlast. Volgens hen begon die overlast al in 2018, maar zijn er in de loop van de tijd zaken bijgekomen. Ze stellen dat deze fabriek niet op deze plek past, zo vlakbij een woonwijk. In een reactie meldde Greenblocks overlastklachten serieus te nemen. "We kijken of de klacht naar ons te herleiden is en proberen in dat geval processen te verbeteren, want wij vinden het ook vervelend als buurtbewoners overlast ervaren", aldus een woordvoerder van het bedrijf.
De gemeente gaf eerder al aan controles en metingen uit te voeren. Komend najaar staat weer een nieuwe meting ingepland om vast te stellen of de zogeheten 'emissiegrenswaarde' wordt overschreden. Binnenkort wil de gemeente bovendien met de buurt om de tafel.
Door: Wouter van Dijk