Zit er nog muziek in de toekomst van het Drèents Liedtiesfestival?

Marianne Veenstra wint Drèents Liedtiesfestival 2024. Foto: ZO!34

Zit er nog muziek in de toekomst van het Drèents Liedtiesfestival? Volgens gedeputeerde van Provincie Drenthe, Jisse Otter wel. Dat zei hij tijdens de commissievergadering van de Provinciale Staten vandaag. Otter stelde dat het Drèents Liedtiesfestival sowieso doorgaat volgend jaar, met of zonder stichting REUR.

Financiële problemen

Een tijd geleden maakte stichting REUR, de organisator van het DLF, bekend dat ze met financiële problemen kampen. Volgens directeur van stichting REUR, Bert Kamping, konden ze het niet meer rond krijgen: "Er is meer geld nodig. Als stichting moeten wij ons houden aan een Fair Practice Code en de Fair Pay Code, wat inhoudt dat we een marktconforme vergoeding moeten hanteren voor ons personeel en onze partners. Door het uitblijven van een structurele subsidie lukt dat niet. Na een aantal jaren is het nu zover gekomen dat we ermee stoppen."

Daarmee bedoelt Kamping een structurele subsidie voor stichting REUR, niet de subsidie voor het DLF dus. Voor de organisatie van het DLF heeft de Provincie Drenthe de komende vier jaar namelijk rond de 50.000 subsidie voor uitgetrokken. Het gaat om 47.000 euro in 2025, een kleine 49.000 euro in 2026, 51.000 euro in 2027 en ruim 53.000 euro in 2028. Dat geld kan stichting REUR gebruiken om het DLF mee te bekostigen.

Volgens Kamping kunnen ze het DLF wel organiseren vanuit stichting REUR voor dit geld, maar ontbreekt er een structurele financiële ondersteuning aan stichting REUR. Het geld dat de Provincie Drenthe vrij heeft gemaakt om stichting REUR te ondersteunen, is namelijk alleen ter ondersteuning van het DLF. Ook bij de organisatie van het DLF wordt er al sterk geleund op financiële bijdrages van stichting REUR zelf. Volgens Kamping kunnen de personeelskosten/andere werkzaamheden van de stichting daarmee niet worden gedekt. "De duurzaamheid van de stichting staat daarmee erg onder druk", aldus Kamping.

Extra subsidie naar stichting REUR om deze lasten te dekken is niet toegekend. Na een staking, maakte Stichting REUR uiteindelijk bekend te stoppen met het DLF. Niet alleen de organisatie maakte kenbaar het jammer te vinden dat het DLF zou stoppen. Een petitie om het DLF te laten voortbestaan vanuit de achterban werd honderden keren ondertekend (deze petitie staat los van stichting REUR).

Onderzoek naar mogelijkheden

Een woordvoerder van de Provincie Drenthe gaf aan dat de Provincie breed gaat onderzoeken op welke manier het DLF door kan gaan. Daarvoor benaderen ze verschillende partijen, waarvan Stichting REUR er één is. De uitkomst van dit onderzoek wordt op een later moment bekend gemaakt.

Kamping zegt over het onderzoek van de Provincie dat het fijn is dat ze het belang van het DLF inzien. "Maar het DLF is intellectueel eigendom van stichting REUR. Dus mocht er geen samenwerking zijn met REUR, dan zal het een andere naam hebben en anders zijn dan wat we gewend zijn van het DLF."

Tekst gaat verder na de foto.

Belang voor Drentse artiesten

Voor veel Drentse artiesten is het DLF ontzettend belangrijk. Het kan een mooie start zijn van een carrière. En anders is het toch een moment waarop je als (jonge) artiest veel aandacht krijgt, misschien zelfs wel landelijk aandacht.

Leon Moorman won in 2019 het DLF en benadrukt het belang van het streektaalevenement: "Het is heel belangrijk dat er een platform is voor steektaal. Zingen in dialect maakt het dialect zichtbaar én toegankelijk(er). Ook voor jongeren."

De carrière van Moorman heeft een vlucht genomen na zijn winst op het DLF. Hij geeft workshops op scholen, brengt verschillende nummers uit binnen zijn zelf benoemde D-pop genre (Drentse pop) en kreeg landelijke bekendheid met zijn vertaling van Texas Hold’em van Beyoncé getiteld ‘Hier in ’t Oosten’.

Over DLF

Het Drèents Liedtiesfestival is een wedstrijd waarbij deelnemers een lied schrijven én zingen in het Drents. In 2012 was de eerste editie van het DLF. Inmiddels staat het Drentse songfestival bekend als groot streektaalevenement dat jaarlijks wordt georganiseerd.