Fel verzet tegen mogelijk schrappen milieustraat Zweeloo

De milieustraat in Zweeloo. Foto: RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Als er maandagavond één zaak duidelijk is geworden, is het wel dat inwoners aan de noordkant van de gemeente Coevorden het absoluut niet zien zitten als de bestaande milieustraat in Zweeloo verdwijnt. "Ik ga toch niet 24 kilometer rijden met mijn karretje groen afval, en weer terug?"

Veel van de ruim honderd belangstellenden spraken zich tijdens deze informatieavond in Zaal Wielens in Noord-Sleen uitermate kritisch uit over dit scenario. Ze vrezen niet alleen dat ze extra kilometers moeten maken om afval weg te brengen, maar óók dat er meer zwerfafval in de bossen zal ontstaan. Daarnaast werden vraagtekens gezet bij onder meer extra verkeersdruk door de dorpen, over het ontbreken van een goede kostenvergelijking in het lopende onderzoek en over het effect voor de omgeving van Wachtum.

Eén of twee milieustraten?

Wat is er aan de hand? De gemeente Coevorden werkt momenteel toekomstscenario's uit. Op dit moment zijn er in deze gemeente twee milieustraten, in Coevorden en Zweeloo. In het onderzoek wordt gekeken naar twee opties: ofwel het openhouden en opknappen van deze twee verouderde milieustraten, ofwel het realiseren van één nieuwe centrale milieustraat in de omgeving van Wachtum, nabij een zonnepark. Die nieuwe plek zou - mogelijk in combinatie met een nieuwe gemeentewerf - als voordelen hebben dat er meteen mogelijkheden zijn voor een moderne milieustraat met weegbrug en extra mogelijkheden om in de toekomst beter afval te kunnen scheiden. Bovendien zouden de loonkosten naar beneden kunnen. Zou gekozen worden voor het openhouden van beide milieustraten, dan vraagt dat volgens de onderzoekers om aardig wat aanpassingen en specifiek voor de locatie in Coevorden om duizend extra vierkante meters.

Onderzoeksbureau Modulo Milieustraten uit Soest zette de voor- en nadelen op een rij en presenteerde ook uitkomsten van een enquête, ingevuld door ruim 2.700 inwoners uit de gemeente Coevorden. Wat blijkt, ruim 70 procent is bereid om 10 euro per jaar extra afvalstoffenheffing te betalen, als daarmee de milieustraat in Zweeloo open blijft. In de zaal werd dat nogmaals bevestigd. Onderzoeker Willem van Leeuwen: "Waarbij wel moet worden opgemerkt dat ongeveer de helft van alle mensen die meededen aan het onderzoek aan de noordkant van de gemeente woont. Terwijl dat gebied nog geen twintig procent van het totaal aantal inwoners van de gemeente telt."

Een alternatief zou zijn om in Zweeloo een servicepunt voor alleen GFT-afval te behouden. Ook die suggestie werd maandagavond voor het kritische publiek voorgelegd. "Als we voorstellen om die groenvoorziening in Zweeloo te behouden, verandert dan jullie mening?", wilde onderzoeker Michiel van Wicheren weten. "Nee", was het heldere antwoord. "Kijk ook naar andere gemeenten", werd in de zaal gesuggereerd. "Tytsjerksteradiel bijvoorbeeld. Daar is sprake van gratis stort, omdat bleek dat het opruimen van rommel in de natuur meer geld kostte."

Emoties en frustraties

Waar het uiteindelijk op neerkomt, is dat het mogelijk schrappen van de milieustraat in Zweeloo zeer gevoelig ligt aan de noordkant van de gemeente. De emoties en frustraties liepen maandagavond dan ook hoog op. Wethouder Jeroen Huizing: "Dit is een duidelijk signaal dat we niet naast ons neer zullen leggen, net als het signaal dat mensen hier bereid zijn extra te betalen in hun afvalstoffenheffing. Tegelijkertijd weten we ook dat er 8.000 huishoudens in onze gemeente zijn die geen gebruik maken van de milieustraten." Het voorbeeld van Tytsjerksteradiel beloofde hij mee te nemen. "Want het is ook in ons belang om afvaldumping in de natuur te voorkomen."

Het laatste woord is hier nog niet over gezegd. Donderdagavond vindt een tweede infomatieavond plaats in Coevorden. Half oktober moet er een onderzoeksrapport liggen, waarna de gemeenteraad zich hier eind dit jaar nog over buigt.

Dit is een artikel van